علم و دامپروری

تخصصی دام- دامپزشکی ،طیور و آبزیان و بیماریها ( لطفاْ در رابطه با این وبلاگ با نظراتتون ما رو در نشر علم همراهی کنید.)

علم و دامپروری

تخصصی دام- دامپزشکی ،طیور و آبزیان و بیماریها ( لطفاْ در رابطه با این وبلاگ با نظراتتون ما رو در نشر علم همراهی کنید.)

دستورالعمل روش نگهداری و آماده سازی و تزریق واکسنهای طیور

1 – تانک ازت مایع حاوی واکسن نباید در محل خیلی گرم نگهداری شود در غیر اینصورت ازت مایع خیلی سریعتر تجخیر می شود .

2 – آمپول های حاوی واکسن همواره باید زیر ازت مایع قرار گیرد بنابراین ازت موجود در تانک به طور مرتب باید کنترل شود .

3 – مخلوط کردن محتویات آمپول در حلال باید در اطاق جداگانه ای انجام شود .

4 – تمام مواد و لوازم کار قبل از خارج کرد آمپول از تانک ازت مایع روز میز آماده باشد .

5 – هنگام کار و آماده کردن واکسن از دستکش ماسک و عینک مخصوص محافظ چشم استفاده شود و هنگام خارج کردن آمپول از تانک ازت از آستین های بلند استفاده شود .

6 – در هر بار فقط یک آمپول از تانک خارج شود و میله نگهدارنده آمپول ها در تانک ازت فقط تا حدی بالا کشیده شود که بتوان یک آمپول را برداشت و بلافاصله میله و آمپول های روی آن را به داخل ازت مایع برگردانده شود .

7 – آمپول خارج شده در بن ماری 27 درجه سانتی گراد قرار داده شود و به صورت چرخشی به آرامی تکان داده شود به طوری که در مدت 20 ثانیه ذوب شود .

8 – آمپول را از بن ماری خارج و با دستمال کاغذی آن را خشک نمایید و در خط مشخص شده آن را بکشید . قبل از شکستن آمپول مطمئن شوید که تمام محتویات آن در قسمت پایین آمپول قرار گرفته شود .

9 – تمام وسایلی که برای مخلوط کردن و تزریق واکسن بکار برده می شوند قبلا استریل شوند . سترون کردن باید در اتوکلاو ، با دمای 121 درجه سانتی گراد و 15 اتمسفر فشار به مدت 30 دقیقه انجام شود و برای استریل کردن از مواد ضدعفونی استفاده نشود .

10 – بعد از ذوب شدن آمپول حاوی واکسن بلافاصله و در عرض 30 ثانیه باید محلول واکسن را به داخل حلال وارد کرد .

11 – با استفاده از سرنگ استریل 5 تا 10 میلی لیتری و سوزن نمره 18 با قطر 2/1-1 اینچ محتویات آمپول به آرامی داخل سرنگ کشیده شود . در صورت استفاده از سوزن های خیلی باریک و یا در صورت کشیدن واکسن با فشار و سرعت زیاد ممکن است تعدادی از سلولها صدمه ببیند .

12 – سوزن سرنگ حاوی واکسن کشیده شده را درب لاستیکی بطری حلال به داخل سرنگ بکشید تا سرنگ تقریبا پر شود . همزمان سرنگ را به آرامی تکان دهید ، سپس محتویات سرنگ را با احتیاط و به آرامی در حلال تزریق کنید . بعد از تزریق واکسن به شیشه حلال ، آن را به آرامی تکان دهید تا واکسن با حلال مخلوط شود .

13 – حلال باید در درجه حرارت 6-4 درجه سانتی گراد نگهداری شود و قبل از استفاده به مقدار نیاز روزانه ، از قبل در اتاق واکسن قرار داده شود تا به دمای اتاق 27-22 برسد و سپس از آن استفاده کرد . در صورت انتقال واکسن به داخل حلال 8 – 2 درجه سانتی گراد ویروس واکسن صدمه می بیند (نکته بسیار مهم)

14 – بعد از انتقال محتویات سرنگ به داخل حلال ، مقداری از حلال ، به داخل آمپول واکسن برگردانده شود تا محتوی آمپول کاملا شستشو و مجدد به آرامی به داخل حلال برگردانده شود .

15 – حلالهایی که رنگ غیر طبیعی و یا کدورت خاص دارند ممکن است آلودگی میکروبی داشته باشند و نباید مصرف شوند .

16 – برای واکسیناسیون بهتر است از سرنگ های اتوماتیک 1 سی سی با سوزن نمره 22-20 با طول 12-9 میلی متر استفاده شود .

17 – شیشه های حلال را به هنگام تزریق باید بطور مرتب و با آرامی تکان  داد. تکان ها نباید آنقدر شدید باشد که کف ایجاد شود .

18 – واکسن آماده شده در کوتاهترین زمان ممکن مصرف شود و زمان مصرف آن حداکثر یک ساعت بیشتر طول نکشد .

19 – قبل از شروع تزریق سرنگ ها باید آزمایش شوند تا اطمینان حاصل شود که مقدار تزریق به هر جوجه دقیقا 2/0 میلی لیتر است .

20 – در طی استفاده از واکسن آماده شده و تزریق آن به جوجه های دمای واکسن نباید به بیش از 27 درجه سانتی گراد برسد .

21 – بعضی از کمپانی های سازنده واکسن توصیه می کنند که واکسن آماده شده در جریان تزریق باید در یخ نگهداری شود . به همین جهت به دستورالعمل واکسن مصرفی و توصیه های سازنده آن باید توجه شود .

22 – حداکثر سرعت واکسیناسیون باید 1500 قطعه جوجه در ساعت باشد .

23 – بعد از تزریق واکسن حداقل برای مدت 30 قیقه جوجه به حال خود رها شود و کار دیگری روی جوجه انجام نگیرد .

24 – شماره سریال واکسن و حلال مربوط به آن یادداشت شود تا در زمان لازم بتوان پیگیری لازم را انجام داد .

25 – هیچ واکسن و یا حلالی را که تاریخ آن منقضی شده است مصرف نکنید .

26 – واکسن های روغنی نباید همراه با واکسن مارک مصرف شوند چون فرمالین موجود در آنها ویروس را از بین می برد .

27 – به منظور تاثیر واکسن و جلوگیری از تماس زود هنگام جوجه ها با ویروس بیماریزا در مرغداری از انتقال جوجه ها حداقل 6 ساعت پس از تزریق واکسن از کارخانه جوجه کشی به مرغداری اجتناب شود .

وسائل و امکانات

1 – اتاق جهت آماده سازی واکسن به ابعاد حداقل 3×3 قابل ضدعفونی و شستشو

2 – یخچال 9 فوت

3 – میز کار به عرض اتاقک

4 – روپوش و کلاه و چکمه (به تعداد کافی)

5 – دستکش چرمی ضخیم یا ضد حریق

6 – عینک محافظ چشم

7 – اتوکلاو جهت استریل کردن وسایل(در انداره متوسط و قابل حمل)

8 – پنس متوسط (دو عدد)

9 – بن ماری (یک دستگاه)

10 – سرنگ 1-5 سی سی یکبار مصرف استریل به مقدار کافی (با تاریخ مصرف)

11 – سر سوزن شماره 18 با طول یک اینچ جهت مخلوط کردن واکسن به حلال

12 – دستمال کاغذی (به مقدار کافی)

13 – سرنگ اتوماتیک 1 سی سی (به تعداد کافی)

14 – تانک ازت اضافی (1عدد)

15 – سر سوزن شماره 22 با طول 12 تا  میلی لیتر (به تعداد کافی)

 

2 – واکسن بیماری نیو کاسل

Newcasttle disease vaccine

واکسن های بیماری نیوکاسل در ایران به دو شکل زیر به مصرف می رسد :

الف – واکسن های زنده :- ide Live . vaccine leofiliz

از دو نوع B1‌ و لاسوتا می باشند که هر دو نوع ویروس واکسن بوده از اینرو به علت حساس بودن در حفظ و نگهداری و کاربرد آن باید دقت فراوان مبذول داشت و دقیقا برابر دستورالعمل مؤسسه سازنده اقدام کرد .

ب – واکسن کشته : Inactivated vaccine

ویروس بکار رفته در این نوع واکسن غالبا B1‌ ، لاسوتا و 74 بوده و غیر فعال می باشند . مصرف این نوع واکسن متعاقب مصرف واکسن های زنده نیوکاسل در گله های گوشتی ، مادر و تخمگذار تجارتی جهت افزایش و یکنواختی عیار آنتی بادی بر علیه بیماریها بکار می رود .

3 – واکسن گامبورو

vaccine Bursal disease

دو نوع واکسن گامبورو در ایران به مصرف می رسد .

الف – واکسن زنده :

freeze dried Live vaccine

ویروس بکار رفته در ساخت واکسن از نوع Intermediate و مصرف آن در کلیه مناطق و در کلیه گله های پرورشی (مرغ) برابر دستورالعمل مؤسسه سازنده واکسن اجباری می باشد . جهت تعیین زمان مطلوب استفاده از این واکسن باید سطح ایمنی مادری ، میزان آلودگی منطقه و فارم و حدت ویروس بیماریزای منطقه را در نظر گرفت .

ب – واکسن کشته :

vaccine inactivated  ویروس واکسن غیر فعال می باشد . مصرف این نوع واکسن در گله های مادر قبل از زمان تخمگذاری اجباری می باشد .

4 – واکسن بیماری برونشیت عفونی : Infections Bronchitis vaccine

دو نوع واکسن برونشیت عفونی در ایران به مصرف می رسد :

الف – واکسن زنده :

freeze dried Live vaccine

ویروس بکار  رفته در ساخت واکسن از سویه تخفیف حدت یافته ماساچوست (Massachusetts) می باشد و به دو شکل :

الف – Mass Type - H120 strain

 که ویروس واکسن تخفیف حدت بیشتری یافته و در سنین اولیه در طیور مصرف می شود .

 

ب – Mass Type - H52 strain

که ویروس قوی تر بوده و برای تقویت ایمنی حاصل از واکسن H120 در مرغان مادر و تخمگذار تجارتی مصرف می شود .

در مناطق آلوده توصیه می شود واکسیناسیون در روزهای اول به صورت اسپری با قطرات درشت و یا قطره چشمی  انجام گیرد .

ب – واکسن کشته : Inactive vaccine

ویروس بکار رفته در ساخت واکسن از سویه M41 و غیر فعال می باشد (کشته) مصرف این واکسن در گله های مادر و تخمگذار تجارتی قبل از زمان تخمگذاری ضروری است .

5 – واکسن بیماری لارنگوتراکئیت عفونی طیور

Laryngotracheitis. vaccine Fowl.

Live. virus freeze dried

این واکسن از ویروس تخفیف حدت یافته و به صورت لیوفیلیزه تهیه می شود . مصرف این واکسن در مرغان مادر و تخمگذار تجارتی صرفا در مناطق آلوده (که وجود بیماری در منطقه به اثبات رسیده و با سابقه واکسیناسیون وجود داشته باشد) با توجه به دستورالعمل مؤسسه سازنده واکسن ضروری است .

6 – واکسن بیماری آبله طیور

Fowl.pox vaccine

Live.virus.freeze.dried

این واکسن از ویروس تخفیف حدت یافته و به صورت لیوفیلیزه تهیه می شود . مایه کوبی طیور بر علیه این بیماری در ایران در مناطقی که سابقه بیماری دارند با توجه به دستورالعمل سازنده واکسن اجباری و ضروری است .

7 – واکسن بیماری آنسفالومیلیت طیور

Encephalomyelitis. vaccine Avian

Live virus freeze dried

ویروس این واکسن زنده و در جنین تخم مرغ تکثیر یافته و به صورت لیوفیلیزه تهیه می شود مصرف این واکسن در گله های مرغ مادر قبل از تولید و در زمان تولک بری اجباری است .

8 – واکسن بیماری کوریزای عفونی طیور

Infection coryza vaccine (inactive virus)

واکسن مذکور حاوی 3-2 سویه باکتری (غیر فعال) می باشد که برای پیشگیری از بیماری قبل از شروع تخمگذاری در گله بکار می رود .

9 – واکسن بیماری سندروم کاهش تولید

Egg drop. syndrom EDS, 76 inactive. Vaccine

واکسن مذکور غیر فعال بوده (Inactive) و جهت پیشگیری از بیماری سندروم کاهش تولید قبل از شروع مرحله تخمگذاری بکار گرفته می شود .

10 – واکسن پاستورلوزیا وبای مرغان

Fowl. cholera. vaccine inactive. vaccine

واکسن مذکور غیر فعال vaccine Inactive.  واکسیناسیون علیه بیماری در مناطق آلوده در اردک – بوقلمون – غاز و مرغ توصیه می شود .

این واکسن توسط مؤسسه رازی و از سویه بومی پاستورلامولتوسیداتیپ A1 تهیه می شود .

توجه :

در حال حاضر واکسن های کشته (Inactive) نیوکاسل +EDS,76+ برونشیت عفونی + گامبورو (چهارگانه) به صورت مخلوط برای مصرف در مزارع مرغ مادر و مخلوط واکسن های کشته نیوکاسل + برونشیت عفونی EDS,76+ + برای مصرف در مزارع پرورش پولت تخمگذار در نظر گرفته شده است .

11- واکسن بیماری کوکسیدیوز طیور

این واکسن حاوی چهار گونه بیماریزایی ایمریا (نکاتریکس – اسرولینا – ماکزیما) می باشد و به صورت آشامیدنی جهت مصرف در گله های مادر در نظر گرفته شده است .

12 – واکسن بیماری آنفلوآنزای طیور (H9N2)

این واکسن از سویه های جدا شده در ایران از سروتیپ (H9N2) و به شکل غیر فعال و به منظور استفاده در گله های طیور صنعتی ساخته شده است .

منبع: موسسه اطلاعات مرغداری

 

پودر گوشت واستخوان Meat & Bone Meal

مقدمه:
 تعریف پودر گوشت و استخوان: )( MBM ))                                          
طبق مقررات پودر گوشت واستخوان محصولی است که از حرارت دادن،خشک کردن وآسیاب کل یا قسمتهایی از بدن حیوانات خونگرم به دست می آید واین محصول باید عاری ازسم،شاخ،مو و محتویات دستگاه گوارش یا هرچیزغیر قابل قبول باشد.


MBM
× منبع خوبی برای ویتامینهای Bکمپلکس و بخصوص ریبوفلاوین،کولین،نیکوتین امید وB12  می باشد
×عناصر کمیاب مثل مس،آهن ومنگنزدر MBM زیاد است                                                             

کمبودهای پودر گوشت واستخوان:
×پودر گوشت واستخوان از لحاظ MetوTrp بسیار فقیر است
این اسیدآمینه ها بیشترین دلیل محدودیت در استفاده از
MBM در جیره می باشد بطوری که max آن در جیره مرغان تخمگذار  15% میباشد
دلیل ان به این خاطر است که به عنوان یک مکمل قادربه جبران کمبودجیره های غذایی طیور که عمدتا بر مبنای دانه غلات استواراست نمی باشد . این مطلب بخصوص زمانی که قسمت اعظم جیره طیور راذرت تشکیل بدهد بیشتر نمود پیدا می کند .
×پودر گوشت و استخوان را کمتر برای حیوانات نشخوار کننده استفاده می کنند چرا که مقبولیت و مزایای ان برای این حیوانات کمتر است
 

جدول : ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی پودر گوشت واستخوان

 

ویژگیها

پارامترها

رطوبت

3.0-11.2%

پروتئین خام

49.0-52.8%

فیبرخام

8.5-14.8%

کلسیم

6.0-12.0%

فسفرکل

3.5-5.0%

لیزین

2.2-3.0%

انرژی متابولیسمی برای طیور

1770-2420 Mcal/Kg

اسیدیته

Max 19%

خاکستر

Max 32%

قابلیت هضم

Min88%

 

 

رنگ :                              قهوه ای تیره

بو:                                   تقریبا شبیه بوی پودر ماهی

چسبندگی:                           دراثر فشار به هم نچسبد

محتویات :                         عاری از هر گونه عامل غیر قابل قبول

پودر گوشت به سه دسته تقسیم می شود:

1:پودر گوشت پر استخوان     2: پودر گوشت کم استخوان     3:پودر گوشت بدون استخوان

 

 

 

 

جدول :مقایسه پودر گوشت خالص وپودر گوشت واستخوان از لحاظ پروتین،خاکستر و ترکیبات اسید آمینه ای آن

 

پروتین،خاکسترواسیدهای آمینه

پودر گوشت خالص

پودرگوشت و استخوان

پروتئین خام

55%

50%

خاکستر

20%

30 %

آرژنین

3.7%

3.25%

سیستئین

0.68%

0.23%

گلیسین

6.3%

6.6%

هیستیدین

1.3%

1.1%

لیزین

3%

2.4%

متیونین

0.76%

0.6%

تره ئونین

1.7%

1.35%

تریپتوفان

0.34%

0.21%

 

منابع تهیه پودر گوشت واستخوان


×پودر گوشت واستخوان فراورده ای است که از ضایعات بسته بندی گوشت وضایعات  کشتارگاهی دام و طیور  که شامل بافتهای بدن ،استخوانها وبافتهای همراه ان(تاندون ها و رباتها) وضمایم سفید لاشه(دستگاه گوارش)اندامهای ضبطی که بنا به دلایلی برای انسان غیر قابل استفاده است.
×یکی از منابع مهمی که بطور گسترده در تهیه پودر گوشت واستخوان استفاده می شود ضایعات کشتارگاهی طیور ولاشه های مرغی که بنا به دلایلی برای انسان استفاده نمی شود ،می باشد واین امر به خاطر بیماریهای مشترک کم در طیور وانسان ، دام می باشد .

 

مختصری درباره عمل آوری پودر گوشت واستخوان


× تهیه پودر گوشت واستخوان به 2روش انجام می شود

1 ) روش خشک

پختن در آب خود گوشت و لاشه توسط حرارت خارجی ، گرفتن چربی ان به کمک فشار هید رولیک یا سانتروفیوژ یا حلالهای مخصوص و آرد کردن توسط دستگاه پودر کننده .

 

2)روش مرطوب:

قرار دادن در زیر فشار مستقیم بخار اب ،جدا کردن چربی و تهیه خمیر گوشت و استخوان به وسیله دستگاههای خشک وله کننده .

- در هر دو روش حرارت مناسب نقش حساسی در این فراورده دارد وهمه عملیات باید با استرلیزاسیون کامل مواد اولیه توام باشد ودر عین حال نباید حرارت به حدی باشد که بر روی پروتین های گوشت اثر نامطلوبی گذاشته وارزش بیولوژیکی آن را کم کند .

- درمیزان چربی این فراورده باید دقت شودچرا که زیاد بودن چربی باعث اکسیداسیون ان در مدت نگهداری شده و باعث نقصان اسید امینه ها و مخصوصا کاهش مقدارMet وLys ان شده وهمچنین باعث تخریب بعضی ویتامین های گروه  B می شود

 

مختصری درباره ی عمل آوری استخوان :


تهیه پودراستحوان به 2روش انجام می شود .
غیر صنعتی
روش پختن و عملیات حرارتی
صنعتی
روش شیمیایی     

 

روش غیر صنعتی شامل مراحل زیر می باشد :

1.       خشک کردن کامل استخوانها به صورت طبیعی

2.       جمع کردن استخوانها در یک نقطه وافرودن مواد سوختنی و اتش زدن انها

3.       پودر کردن بقایای مرحله دوم به وسیله دسگاه آسیاب و تهیه پودر استخوان

در صورتی که روش صنعتی به گونه ای دیگر می باشد که عبارت است از :

 

1)       روش پختن و عملیات حرارتی :

الف :

a.       قرار دادن استخوان-های جمع اوری شده دردیگهای سر باز

b.       پختن به مدت طولانی در آب جوش

c.        گرفتن چربی

d.       خشک کردن کامل استخوان ها

e.       خرد کردن به وسیله دستگاهای خرد کننده

 ب :

 

·          قرار دادن استخوان های جمع آوری در داخل اتوکلاو

·          پختن به وسیله بخاروفشار 1Kg

·          جدا کردن چربی

·          خشک کردن کامل

·          خرد کردن به وسیله دستگاههای خرد کننده

 

                                                                                                                                                        

2. روش شیمیایی

الف - قرار دادن اسثخوانهای جمع اوری شده تخت تاثیر اسید کلریدریک

ب - عبور دادن مایع حاصل از صافی

ج -  ترکیب مایع حاصل با شیر اهک

د - تهیه پودر خاکستری رنگ به نام رسوب فسفاتی استخوان

پس مانده پروتینی را خشکانده وبه صورت پودر در می اورند وبه عنوان غذای پروتینی استفاده میشود

 

تهیه پروتئین با ارزش از کلاژن

کلاژن پروتینی است که 90% بخش الی استخوان را تشکیل میدهد(30%استخوان کامل ازمواد الی است) واین پروتین ارزش تغذیه ای برای دام ندارد.
کلاژن را می توان از طریق تخمیر میکروبی به پروتین با ارزشی تبدیل کرد که از نظرتعادل اسیدهای امینه مناسب است و ارزش تغذیه ای بالایی برای دام دازد.
این تخمیر میکروبی به وسیله باکتری به نام
 Bacillus megatrium   انجام میشود. این باکتری به مقدار زیادی درمحیط حاوی کلاژن رشد می کند  ومیتواند از کلاژن به عنوان تنها منبع ازت و انرژی استفاده کند. 

 

 

ترتیب اسیدهای آمینه محدود کننده در MBM
Order of amino acid limited in the MBM
برای مشخص کردن ترتیب اسید آمینه های محدود کننده از دو روش استفاده می شود
1- اضافه کردن (
addition )      2- حذف کردن (deletion )

طریقه آزمایش :  

                                              

در این آزمایش از جوجه های یک هفته ای حاصل از تلاقی نژاد نیوهمپشایر ماده با پلیموت راک نر استفاده شد .

جوجه ها در داخل   batteries که دمای آن کنترل می شد نگهداری می شدند

غذا و آب بصورت آزادانه و تغذیه اختیاری تامین می شد .

طول مدت روشنایی 24 ساعت در روز .

سه آزمایش با سه جیره متفاوت انجام دادند که به آزمایش 1و2 سه گروه 5 جوجه ای اختصاص دادند و برای آزمایش 3 ، چهار گروه 5جوجه ای اختصاص دادند .

پیش جیره ای (pretest dait  ) که یک هفته بعد از هچ استفاده شده بود 24% پروتئین داشت و بعد از یک دوره شبانه بدون غذا بودن جوجه ها وزن شدند و مشخصات و وزن آنها بصورت باند ، در روی بالهای جوجه ها نصب شدند . و از 8 تا 17 روز بعد از هچ از سه جیره ی مورد آزمایش برای جوجه ها استفاده کردند و افزایش وزن را سنجیدند .

جیرهی پایه ای که در سه آزمیش وجود داشت 16 % پروتئین داشت که در آزمایش سوم 13.5 % پروتئین فقط به وسیلهMBM تامین می شد و اسیدهای آمینه (Met ، … Lys ) اضافه شد و در نهایت glutamic acid  نیز اضافه شد تا پروتئین را به سطح16  % برساند.

در آزمایش 1و2 روش addition  اعمال شد و در آزمایش 3 روشdeletion اعمال شد .

 

جدول 1 )  سطوح پروتئین و اسید آمینه در پودر گوشت و استخوان

 

تیمار 1

تیمار2

تیمار3

component

کل

هضم

کل

هضم

کل

هضم

%

پروتئین

48.8

…….

47.8

……..

49.5

…….

تره ئونین

1.76

1.49

1.53

1.19

1.57

1.26

سیستین

0.62

0.44

0.42

0.21

0.55

0.27

والین

2.29

1.95

2.06

1.96

2

1.77

متیونین

0.61

0.51

0.61

0.48

0.74

0.64

ایزلوسین

1.41

1.20

1.22

0.98

1.32

1.18

لوسین

3.25

2.80

2.93

2.43

3.22

2.89

تیروزین

0.85

0.73

0.70

0.59

1.10

0.76

فنیل آلانین

1.74

1.51

1.54

1.29

1.78

1.53

هیستیدین

0.94

0.81

0.74

0.54

0.94

0.77

لیزین

2.72

2.34

2.44

1.88

2.59

2.14

آرژنین

3.69

3.28

3.54

2.73

3.56

3.16

تریپتوفان

0.32

0.22

0.28

0.15

0.36

0.18

 

 

 

داده ها

تیمار1و2              (addition assays)

تیمار3                 (deletion  assays )

Cornstaech

36.32  or    35.82

37.82

دکستروز

18.6     or    18.4

18.6

پودر گوشت واستخوان

32.8     or     33.5

27.3

روغن ذرت

5.0

….

روغن سویا

…………

5.0

مکمل معدنی

5.37

5.37

مکمل ویتامینی

0.20

0.20

کولین کلراید 60%

0.20

0.20

Na HCO3

1.50

0.50

آلفا توکوفریل استات

0.002

0.002

اتوکسی کویین

0.0125

0.0125

ال- تره ئونین

……..

0.22

ال- والین

………

0.16

دی-ال-متیونین

………

0.41

ال- ایزولوسین

……..

0.24

ال-لوسین

……

0.12

ال- تیروزین

……

0.21

ال- فنیل آلانین

……….

0.04

ال- لیزین

………

0.32

ال- هیستیدین

……..

0.10

ال- تریپتوفان

……..

0.07

ال- گلوتامین

……..

3.11

 

Determination of the order of amino acid limitation by amino acid  addition assays   (Experiment 1)

 

Treatment

Weight gain

 

( g )

1.Basal diet

80  c

2. As  1 + 0.32%  L-Cys (C)

82  c

3. As  1 +  0.18%  L-Trp (T)

81  c

4. As  1 +   C  +  T

108 a

5. As  1 +   C  +   0.39% L-Met ( T)

79   c

6. As  1 +   C   +  T   +  M

103 ab

7. As 6 +  0.56%  L-Lys

104 ab

8. As  7+   0.40% L-Thr + 0.50% L-Ile + 0.30% L-Phe  +0.45%L-Tyr

96   b

 

Determination of the order of amino acid limitation by amino acid  addition assays   (Experiment 2)

 

Treatment

Weight gain

 

( g )

1.Basal diet

50

2. As  1 + 0.32%  L-Cys (C)

44

3. As  1 +  0.18%  L-Trp (T)

35

4. As  1 +   C  +  T

78

5. As  1 +   C  +   0.39% L-Met ( T)

44

6. As  1 +   C   +  T   +  M

72

7. As 6 +  0.56%  L-Lys

74

8. As  7+   0.40% L-Thr + 0.50% L-Ile + 0.30% L-Phe  +0.45%L-Tyr

74

 

Determination of the order of amino acid limitation by amino acid   deletion assays

   (Experiment 3)

 

Treatment

(  g )

1.AA fortified basal diet

126  a

2.As 1- Met

33   f

3 As1-   Trp

32  f

4.As 1- Thr

50  e

5.As 1-  Ile

56  de

6. As 1-(Phe + Tyr)

49  e

7.As  2  + Cys

64  d

8. As  1- Lys

83  e

9 .As 1- Val

90  b

10. As1- His

100 b

 

 

 نتیجه: محدودیتهای دیگر اسید آمینه ها به ترتیب

 

اسید آمینه ها

محدودیتهای دیگر

1. Met

1

2.  Trp

1

3. Thr

2

4.  Ile

3

5.   Phy

3

6.  Tyr

3

7.   Cys

4

8.  Lys

5

9.  Val

6

10. His

6

 

منابع:

1:تغذیه دام مکدونالد ،ادواردز،گرین هال ، مورگان ،ترجمه پ،دکتر صوفی سیاوش،ر،جانمحمدی،ح،چاپ اول(1383)،انتشارات عمیدی

2:نقش پروتین در تغذیه طیور ،گرداورندگان، دکتر قرخوی ،م،دکتر صامعی،ب،چاپ اول،تابستان(1377)،انتشاراتواحد اموزش و پژوهش معاونت کشاورزی

3:غذای دام طیور و روشهای نگهداری آن ،دکتر شماع  ،  دکتر ساعدی ،

5:مقاله  ترتیب اسیدهای امینه در MBM  از دانشگاه I LLINOIS 

6:مقاله پودر گوشت و استخوان(1998)  از دانشگاه FLORIDA