مقدمه :
پودر ضایعات طور از محصولات فرعی طی مراحل فراهم نمودن گوشت طور بدست می آید .
به علت اینکه در این ضایعات همواره از منشائ طور است ترکیب پروتئینی آن در مقایسه با پودر گوشت تغییرات کمتری دارد وبه طور حتم کلسیم وفسفر ان کمتر خواهد بود .
در مراحل فراوری افزودن پرها نیاز به حرارت بیشتر جهت هیدرولیز شدن پروتیئنهای کراتینی دارند وچون پروتئین پرها قابل هیدرولیز نیستند پخت بیشتر پروتئینهای دیگر پودر ضایعات سبب رنگ بسیار تیره تر محصول می شود .
چربیها ی غیر اشباع پودر ضایعات طور درمقایسه باپودر گوشت بسیار بیشتر می باشد
چنانچه مقدار چربی بشتراز 5/0%درمحصول نهایی باقی بماند باید آنرا بایک آنتی اکسیدان خوب تثبیت کرد.
بررسی اثر جایگزینی کامل و یا بخشی از پورماهی توسط پودر بقایای کشتار گاهی طیور بر عملکرد جوجه های گوشتی
چکیده :
ü با روش فاکتوریل 2*5 در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت.
ü این عمل در جیره جوجه های گوشتی در آزمایشی 320 قطعه جوجه نر وماده گوشتی (به تعداد مساوی )آزمایشی با جایگزینی 0، 25، 50، 75، 100 درصد تنظیم شده بود
ü انرژی و پروتئین در هر دوره یکسان بود و جایگزینی بر مبنای پروتئین خام صورت گرفت. در طول آزمایش آب وغذا به طور آزاد در اختیارجوجه ها قرا رگرفت در پایان دوره از هر تکرار
یک جوجه انتخاب و کشتار درصد اجزا لاشه تعیین گردید.
ü نتایج نشان دا د که استفاده از پودر بقایای کشتار گاهی طیور بر میانگین خورا ک مصرفی همچنین ازنظر میانگین وزن جوجه ،میانگین خوراک مصرفی ، درصد سینه ،ارزیابی جیره ها ،بین تیمارهااختلاف دیده شد ولی از نظر میانگین ضریب تیدیل غذایی درصد ران ، درصد سینه و درصد چربی حفره بطنی بین تیمارها تفاوت معنی داری مشاهده نشد
ü استفاده از 2 درصد پودر بقایای کشتار گاهی در کل جیره هزینه خوراک را کاهش و ضریب تبدیل غذایی را بهبود بخشید
مقدمه :
v .پودر بقایای کشتارگاهی طیور بسته به کیفیت و مواد اولیه ای که برای تولید آنها بکار میرود حاوی 55 تا 60 درصد پروتئین خام می با شد .
v .از نظر میزان لیزین ،تریپتوفان، لیزین ،کلسیم ،فسفر وکولین غنی می با شد.
v .متیونین اسید آمینه محدود کننده آن می با شد.
v .کییفیت پروتئین این ماده کمتر از پودر ماهی ولی با پروتئین پودر گوشت قابل مقایسه است .
v .نتایج نلسون و همکاران در استفاده از این ترکیب در سطح 5درصد در جیره جوجه های گوشتی
v .نتایج بهار گاوا و اونیل در استفاده از پودر بقایای کشتار گاهی در سطح 10 در صد
v .نتایج آکلیک
v . پژوهش دیگر که پودر بقایای کشتارگاهی در دو سطح 5و 10 درصد وارد جیره جوجه های گوشتی گردید .
v .نتایج هاک و همکا ران
مواد و روشها :
• آزمایش از 320 قطعه جوجه گوشتی یک روزه استفاده شد
• این آزمایش با روش فاکتوریل 5×2 در قالب طرح آماری کاملا تصادفی بود که در آن پنج تیمار مورد آزمایش
• در دو جنس نر و ماده مورد بررسی قرار گرفت
• جیره های هر سه مرحله پرورش دارای انرژی و پروتئین یکسان بودند
• در پایان دوره (56 روزگی )یک جوجه از هر تکرار بطور تصادفی انتخاب و وزن زنده آن اندازه گیری شد،انگاه کشتار انجام گرفت
نتایج و بحث :
Ø دردوره از نظر میانگین اضافه وزن و ضریب تبدیل بین دو جنس تفاوت معنی داری دیده نشد ولی میانگین خوراک مصرفی بین دو جنس اختلاف معنی داری وجود داشت
Ø . اثر جنس و تیمارهای آزمایشی بر اجزاء لاشه قابل مصرف در 56 روزگی بدین شرح است
Ø . بازدهی لاشه در دو جنس و تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری نداشتند از نظر درصد سینه و درصد ران و درصد چربی حفره بطنی بین دوجنس تفاوت معنی داری نیز مشاهده نشد
Ø . از نظر درصد لاشه ،درصد سینه ،درصد چربی حفره بطنی بین تیمارها تفاوت معنی داری مشاهده نشد
Ø . ازنظر ارزیابی اقتصادی جیره ها بین دو جنس وبین تیمارها تفاوت معنی داری دیده نشد ولی بدلیل پایین بودن ارزش اقتصادی و نیز ضریب تبدیل غذایی استفاده از پودر بقایای کشتارگاهی طیور که دارای آنتی اکسیدان مناسب باشد تا 2درصد کل جیده توصیه می گردد.
مقدمه
چالش های فیزیولوژیکی شدید درهنگام زایمان وآغازشیردهی برسازوکارهای هموستاتیک گاوموجب گردیده که تشریح تغییرات فیزیولوژیکی گاوهای شیری قبل اززایمان وارتباط آن باتوسعه بیماریهاموردبررسی قرارگیرد.
بیماری های دوهفته اول شیردهی:کتوز- تب شیر- جفت ماندگی – جابجایی شیردان
بیماریهای عفونی دوهفته اول شیردهی :ورم پستان – یون وسالمونلوز
اعمال فیزیولوژیکی لازم قبل اززایمان جهت پیشگیری ازبیماریهاشامل عادت کردن شکمبه به جیره های باانرژی زیاد٬حفظ سطح مطلوب کلسیم خون ٬حفظ ایمنی پرقدرت
دلایل توسعه تب شیروکمپلکس کتوز- کبدچرب عبارتند از:
افزایش وزن توده جفتی –جنینی گاووافزایش نیازبه انرژی –پروتئین وموارمعدنی درطول دوره آبستنی٬
افزایش نموجنینی درپایان آبستنی ونیازبه موادمغذی نظیر: 0.82مگاکالری انرژی -117گرم پروتئین -10.3 گرم کلسیم -5.4 گرم فسفرو0.2 گرم منیزیم ٬تقاضای زیادمتابولیکی به دلیل تشکیل آغوز٬عدم امکان برآوری نیازهای زیادموادمغذی به واسطه افزایش فعالیت غده پستان گاو
تغییرات غده پستان درهفتمین ماه آبستنی درهنگام خشک کردن :
آیوپتوزیس (مرگ برنامه ریزی شده سلول)اپیتلیوم ترشحی پستان هنگام پس روی یابرگشت غده پستان
٬افزایش تعدادنوتروفیل هاوماکروفاژهادرترشحات پستان ٬ایجاددرپوش کراتینی میان کانال سرپستانک به منظور جلوگیری ازورودباکتریها به پستان ٬افزایش تراکم لاکتوفرین درترشحات پستان به منظور اتصال به آهن جهت عدم دسترسی باکتریهابه آن .
ورم پستان وزمان وقوع بالینی آن:
- بخش زیادی ازعفونت های جدیدپستان دراوایل هفته دوره خشک رخ می دهدامامنجربه ورم پستان بالینی نمی شود ورم پستان نوع کلی فرمی دراوایل ماه شیردهی بیشترین احتمال وقوع راداردوپیامد عفونتهایی است که دردوره خشک یااوایل شیردهی تثبیت شده اند.وبه جهت کاهش فعالیت سیستم ایمنی گاویک هفته قبل وبعداززایمان می باشد
دلایل مختلف ورم پستان درهفته اول زایمان :
ناتوانی نوتروفیل هادربلع باکتریها٬اختلال درتوانایی لنفوسیت هابرای واکنش به میتوژن وتولیدآنتی بادی
٬کاهش غلظت سایراجزای سیستم ایمنی درسرم گاو مانند ایمونوگلوبولین –ضمایم وکوآگلوتینین درزمان زایش ٬کاهش تراکم لاکتوفرین درهنگام تغییرترشحات غده پستان به آغوز٬شکسته شدن دریچه کراتینی شکافهای سرپستانک در7-10روز قبل اززایمان ٬کاهش کلسیم درگاوهای شیری واختلال درانقباض عضلات صاف اسفنگترسرپستانک
فیزیولوژی شکمبه درطی هفت هفته اول دوره خشکی :
کاهش جمعیت باکتریهای تولیدکننده لاکتات ونشاسته سهل التخمیر٬کاهش جمعیت باکتریهای تبدیل کننده لاکتات به استات –پروپیونات واسیدهای چرب بلندزنجیر٬افزایش باکتریهای تجزیه کننده سلولز٬افزایش تولیدکنندگان متان ٬کاهش طول پرزهاوظرفیت جذب اسیدهای چرب توسط مخاط شکمبه ٬تحلیل بیش از%50سطح جذب شکمبه درهفت هفته اول خشکی
زایمان وترکیبات جیره :
اگربه گاوتازه زایمان شده ناگهان جیره پرانرژی داده شوددرمعرض خطرشیوع اسیدوزقرارمی گیرد.باکتریهای تولیدکننده لاکتات سریع به جیره های پرنشاسته ترپاسخ داده ومقادیرزیادی لاکتات تولیدمی کنند.اماجمعیت باکتریهای تبدیل کننده لاکتات به تغییرجیره به آهستگی پاسخ می دهند.اسیدیته لاکتات ده برابرقوی تربوده وpH شکمبه را به نقطه ای می رساندکه پروتوزوآوبسیاری ازباکتری ها غیرفعال می شونداسیدلاکتیک به مویرگهای بسیارریز درحال رشدسم رفته وباعث لنگش بالینی می شود. اگر مقداراسیدهای آلی جذب شده درخون ازتوانایی کبدوسایربافتهابرای متابولیزه کردن آنها بیشترباشداسیدوزمتابولیکی پس ازاسیدوزشکمبه رخ خواهدداد.
عوامل موثردرلغزیدن شیردان به سمت چپ:
ناتوانی شکمبه دراشغال سمت چپ خالی شده ازرحم ٬کشیده شدن پرده چادرینه متصل به شیردان وحرکت شیردان به چپ ٬ضعف عضلانی شیردان دراثرکاهش غلظت کلسیم درهنگام زایمان
نکته:علایم بالینی تب شیرتازمانی که سطح کلسیم به4میلی گرم بردسی لیترنرسد دیده نمی شود.
عوامل مختلف محدودیت دریافت انرژی ازجیره توسط گاو:
توانایی شکمبه دراوایل شیردهی برای جذب اسیدهای چرب فراربویژه پروپیونات ٬اسیدوزشکمبه که باعث کاهش مصرف خوراک دراوایل شیردهی می گردد.
تغییرات فیزیولوژیکی بدن هنگام زایمان :
تغییرنسبی غلظت پروژسترون واستروژن درسی روزقبل اززایمان ٬تحریک جفت به تولیداستروژن
٬افزایش غلظت PGF2درخلال 36-24ساعت قبل از زایمان ٬سقوط سریع پروژسترون هنگام زایش
٬افزایش پپتیدهای تخدیری درخون
اختلالات مربوط به خروج جفت:
رابطه تب شیروافزایش وقوع جفت ماندگی ٬کاهش انقباضات رحم دراثرکمبودکلسیم (امادرمواردی نیزانقباضات رحم درگاوهای مبتلابه جفت ماندگی نسبت به گاوهای سالم قوی تروممتدتراست ٬پاسخ کیموتاکسیک قوی به موادکوتیلیدونی معلق به لکوسیت های گاوهایی که به طورطبیعی جفت خودرادفع می کنندوجود دارد٬عدم تبدیل جفت به اجسام خارجی مرده درزمان زایش
اثرات تغذیه وعوامل درون ریزبرسرکوب سیستم ایمنی قبل اززایش:
کمبودمزمن انرژی –پروتئین –موادمعدنی وویتامین ها ٬تنش متابولیکی زایش وآغازشیردهی ٬تعادل منفی انرژی وپروتئین دراوایل شیردهی ٬افزایش کتواسیددرخون واختلال عمل لنفوسیتها٬کاهش تجمع پلاسمایی ویتامین AوE
علایم گاومبتلابه تب شیر:
افزایش غلظت کورتیزول درپلاسما ٬سرکوب ایمنی زایی درزمان زایمان ٬کاهش قوت عضلانی دررحم واسفنگترسرپستانک ٬افزایش جفث ماندگی وورم پستان ٬کاهش مصرف خوراک – تعادل منفی انرژی وکمبود ترشح انسولین ٬افزایش خطرابتلابه کتوزبه دلیل کاهش دریافت گلوکز
نتیجه گیری :
• راه کارهای لازم جهت کاهش وقوع بیماریهای قبل از زایمان درگاوهای شیری: