علم و دامپروری

تخصصی دام- دامپزشکی ،طیور و آبزیان و بیماریها ( لطفاْ در رابطه با این وبلاگ با نظراتتون ما رو در نشر علم همراهی کنید.)

علم و دامپروری

تخصصی دام- دامپزشکی ،طیور و آبزیان و بیماریها ( لطفاْ در رابطه با این وبلاگ با نظراتتون ما رو در نشر علم همراهی کنید.)

ضایعات کشتار گاهی در تغذیه طیور

مقدمه :

 پودر ضایعات طور از محصولات فرعی طی مراحل فراهم نمودن گوشت طور بدست می آید .

به علت اینکه در این ضایعات همواره از منشائ طور است ترکیب پروتئینی آن در مقایسه با پودر گوشت تغییرات کمتری دارد وبه طور حتم کلسیم وفسفر ان کمتر خواهد بود .

در مراحل فراوری افزودن پرها نیاز به حرارت بیشتر جهت هیدرولیز شدن پروتیئنهای کراتینی دارند وچون پروتئین پرها قابل هیدرولیز نیستند پخت بیشتر پروتئینهای دیگر پودر ضایعات سبب رنگ بسیار تیره تر محصول می شود .

چربیها ی غیر اشباع پودر ضایعات طور درمقایسه باپودر گوشت بسیار بیشتر می باشد

 

چنانچه مقدار چربی بشتراز 5/0%درمحصول نهایی باقی بماند باید آنرا بایک آنتی اکسیدان خوب تثبیت کرد.

 

بررسی اثر جایگزینی کامل و یا بخشی از پورماهی توسط پودر بقایای کشتار گاهی طیور بر عملکرد جوجه های گوشتی
 چکیده :

ü        با روش فاکتوریل 2*5 در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت.

ü      این عمل در جیره جوجه های گوشتی در آزمایشی 320 قطعه جوجه نر وماده گوشتی (به تعداد مساوی )آزمایشی با جایگزینی 0، 25، 50،  75، 100 درصد تنظیم شده بود

ü      انرژی و پروتئین در هر دوره یکسان بود و جایگزینی بر مبنای پروتئین خام صورت گرفت. در طول آزمایش آب وغذا به طور آزاد در اختیارجوجه ها قرا رگرفت در پایان دوره از هر تکرار

     یک جوجه انتخاب و کشتار درصد اجزا لاشه تعیین گردید.

ü      نتایج نشان دا د که استفاده از پودر بقایای کشتار گاهی طیور بر میانگین خورا ک مصرفی  همچنین ازنظر میانگین وزن جوجه ،میانگین خوراک مصرفی ، درصد سینه ،ارزیابی جیره ها ،بین تیمارهااختلاف دیده شد ولی از نظر میانگین ضریب تیدیل غذایی درصد ران ، درصد سینه و   درصد چربی حفره بطنی بین تیمارها تفاوت معنی داری مشاهده نشد

ü      استفاده از 2 درصد پودر بقایای کشتار گاهی در کل جیره هزینه خوراک را کاهش و ضریب تبدیل غذایی را بهبود بخشید

 

مقدمه :

v     .پودر بقایای کشتارگاهی طیور بسته به کیفیت و مواد اولیه ای که برای تولید آنها بکار میرود حاوی 55 تا 60 درصد پروتئین خام می با شد .

v     .از نظر میزان لیزین ،تریپتوفان، لیزین ،کلسیم ،فسفر وکولین غنی می با شد.

    

v     .متیونین اسید آمینه محدود کننده آن می با شد.

v     .کییفیت پروتئین این ماده کمتر از پودر ماهی ولی با پروتئین پودر گوشت قابل مقایسه است .

    

v     .نتایج نلسون و همکاران در استفاده از این ترکیب در سطح 5درصد در جیره  جوجه های گوشتی

v     .نتایج بهار گاوا و اونیل در استفاده از پودر بقایای کشتار گاهی در سطح 10 در صد

v     .نتایج آکلیک

v     .    پژوهش دیگر که پودر بقایای کشتارگاهی در دو سطح 5و 10 درصد وارد جیره جوجه های                  گوشتی  گردید .   

v     .نتایج هاک و همکا ران

مواد و روشها :

 

         آزمایش از 320 قطعه جوجه گوشتی یک روزه استفاده شد

            این آزمایش با روش فاکتوریل 5×2 در قالب طرح آماری کاملا تصادفی بود که در آن پنج تیمار مورد آزمایش

         در دو جنس نر و ماده مورد بررسی قرار گرفت

         جیره های هر سه مرحله پرورش دارای انرژی و پروتئین یکسان بودند

         در پایان دوره (56 روزگی )یک جوجه از هر تکرار بطور تصادفی انتخاب و وزن زنده آن اندازه گیری شد،انگاه کشتار انجام گرفت

 

 

 

نتایج و بحث :

 

 

Ø      دردوره از نظر میانگین اضافه وزن و ضریب تبدیل بین دو جنس تفاوت معنی داری دیده نشد ولی میانگین خوراک مصرفی بین دو جنس اختلاف معنی داری وجود داشت

Ø      . اثر جنس و تیمارهای آزمایشی بر اجزاء لاشه قابل مصرف در 56 روزگی بدین شرح است

Ø      . بازدهی لاشه در دو جنس و تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری نداشتند از نظر درصد سینه و درصد ران و درصد چربی حفره بطنی بین دوجنس تفاوت معنی داری نیز مشاهده نشد

Ø      . از نظر درصد لاشه ،درصد سینه ،درصد چربی حفره بطنی بین تیمارها تفاوت معنی داری مشاهده نشد

Ø      . ازنظر ارزیابی اقتصادی جیره ها بین دو جنس  وبین تیمارها تفاوت معنی داری دیده نشد ولی بدلیل پایین بودن ارزش اقتصادی و نیز ضریب تبدیل غذایی استفاده از پودر بقایای کشتارگاهی طیور که دارای آنتی اکسیدان مناسب باشد تا 2درصد کل جیده توصیه می گردد.

 

 

تولک بردن اجباری و به تخم اوردن مجدد

• دلایل مرغداران برای تولک بردن اجباری • 1- پیش بینی افزایش قیمت تخم مرغ • 2- فقدان وجه نقد به علت کاهش قیمت تخم مرغ • 3- خالی بودن سالنهای تولید . شرایط تولک بردن اجباری • _اغاز تولک بردن • _استراحت دادن به گله _استراحت کوتاه مدت • -استراحت بلند مدت • _بازگرداندن گله به تولید انواع تولک بردن • _برنامه تولک بردن دو سیکلی • 2 _برنامه تولک بردن چند سیکلی • 3_سایر برنامه های تولک بردن برنامه های چندسیکلی • اگرگله ای را به جای یک بار دو باروادار به تولک رفتن نمایند چندین ماه بطول دوره تخم گذاری افزوده می شود زیرا گله بجای دو سیکل دارای سه سیکل تولید می شود . مقایسه بین سیکل اول و دوم تولید تخم مرغ • 1- هزینه به تخم اوردن مجدد • 2_استهلاک هزینه پرورش • 3_مقایسه تلفات • 4_مصرف دان • 5_طول مدت دوره تخم گذاری • 6_میزان تولید • 7_اندازه تخم مرغ • 8_کیفیت پوسته • 9_کیفیت محتویات داخلی تخم مرغ برنامه های تولک بردن دو سیکلی • برنامه های تولک بردن معمولی • برنامه تولک بردن کالیفرنیائی • برنامه تولک بردن کارولینای شمالی برنامه های تولک بردن معمولی نورابدانروز 8 ساعتهیچهیچ1-2 ابطیور مادر تخمگذار 4.5 کیلو برای 100 قطعه طیور مادر گوشتی 6.8 کیلو برای 100قطعه 3 هیچهیچ4 ابمثل روز سوم5 هیچهیچ6 ابمثل روز سوم7 هیچهیچ8 ابمثل روز سوم9 برنامه محدودیت غذایی برگشت داده شده و حدود 75%دان داده می شود10- 60-55 16-14 ساعت مصرف دان تمام وقت در نژادهای گوشتی و تخم گذار61 برنامه تولک بردن کالیفرنیائی(بدون جیره بندی اب) روز دان اب نور 10- 1 هیج اب 8 ساعت 28 -11مصرف غلات خردشده بطور تمام وقت 29 وبه بالامصرف دان اردی دوران تولید بطور تمام وقت16 ساعت تولک کارولینای شمالی • سومین برنامه تولک که بسیار معروف می باشد که ابتدا در دانشکاه ایالتی • کارولینای شمالی مورد بهره برداری قرار گرفت. • این برنامه دارای یک دوره پیش تولک 7 روزه است که طی ان قبل ازحدف • دان لامپها را در تمام مدت شب روشن نموده تا نور 24 ساعته تامین گردد. مسائلی که باید در برنامه تولک بردن دو سیکلی مورد توجه قرار کیرد • 1_طول اولین سیکل تولید • 2_گله باید کیفیت خوبی داشته باشد • 3_کنترل بیماری • 4_واکسیناسیون • 5_سالن • 6_تولک بردن سریع یا تند • 7_میزان کاهش وزن بدن مرغها تاثیرسن گله در زمان تولک بردن برمیزان تولید بعدی مدت تولیدسن گله در زمان تولک بردن به هفته 55 59-55 64-60 69-65 74-70 درصد تولید بر اساس مرغهای زنده موجود هنکام پیک82 82 80 80 78 30 هفته بالا72 72 70 69 67 40هفته بالا64 64 63 61 58 ارزیابی اقتصادی به تخم اوردن مجدد گله • 1_تعداد تخم مرغ تولید شده • 2_مقایسه اندازه تخم مرغ • 3_کیفیت تخم مرغ • 4_مصرف دان • 5_هزینه ها وقیمت ها • 6_ضرورت امار دقیق سایر برنامه های تولک بردن • تولک بردن بوسیله مصرف روی zn • 2_ تولک بردن بوسیله جیره حاوی سدیم • 3_ استفاده از دارو برای تولک بردن • مثال: • متالیبور-ان هپتین- پروژسترون- کلر مدینون- ید و...

 

تغییرات فیزیولوژیکی هنگام زایش وارتباط آن باناهنجاری متابولیکی

 مقدمه

چالش های فیزیولوژیکی شدید درهنگام زایمان وآغازشیردهی برسازوکارهای هموستاتیک گاوموجب گردیده که تشریح تغییرات فیزیولوژیکی گاوهای شیری قبل اززایمان وارتباط آن باتوسعه بیماریهاموردبررسی قرارگیرد.

بیماری های دوهفته اول شیردهی:کتوز- تب شیر- جفت ماندگی جابجایی شیردان

بیماریهای عفونی دوهفته اول شیردهی :ورم پستان یون وسالمونلوز

 

اعمال فیزیولوژیکی لازم قبل اززایمان جهت پیشگیری ازبیماریهاشامل عادت کردن شکمبه به جیره های باانرژی زیاد٬حفظ سطح مطلوب کلسیم خون ٬حفظ ایمنی پرقدرت

دلایل توسعه تب شیروکمپلکس کتوز- کبدچرب عبارتند از:

افزایش وزن توده جفتی جنینی گاووافزایش نیازبه انرژی پروتئین وموارمعدنی درطول دوره آبستنی٬

افزایش نموجنینی درپایان آبستنی ونیازبه موادمغذی نظیر: 0.82مگاکالری انرژی -117گرم پروتئین -10.3 گرم کلسیم -5.4 گرم فسفرو0.2 گرم منیزیم ٬تقاضای زیادمتابولیکی به دلیل تشکیل آغوز٬عدم امکان برآوری نیازهای زیادموادمغذی به واسطه افزایش فعالیت غده پستان گاو

 

تغییرات غده پستان درهفتمین ماه آبستنی درهنگام خشک کردن :

آیوپتوزیس (مرگ برنامه ریزی شده سلول)اپیتلیوم ترشحی پستان هنگام پس روی یابرگشت غده پستان

٬افزایش تعدادنوتروفیل هاوماکروفاژهادرترشحات پستان ٬ایجاددرپوش کراتینی میان کانال سرپستانک به منظور جلوگیری ازورودباکتریها به پستان ٬افزایش تراکم لاکتوفرین درترشحات پستان به منظور اتصال به آهن جهت عدم دسترسی باکتریهابه آن .

 

ورم پستان وزمان وقوع بالینی آن:

 

- بخش زیادی ازعفونت های جدیدپستان دراوایل هفته دوره خشک رخ می دهدامامنجربه ورم پستان بالینی نمی شود ورم پستان نوع کلی فرمی دراوایل ماه شیردهی بیشترین احتمال وقوع راداردوپیامد عفونتهایی است که دردوره خشک یااوایل شیردهی تثبیت شده اند.وبه جهت کاهش فعالیت سیستم ایمنی گاویک هفته قبل وبعداززایمان می باشد

 

 

دلایل مختلف ورم پستان درهفته اول زایمان :

ناتوانی نوتروفیل هادربلع باکتریها٬اختلال درتوانایی لنفوسیت هابرای واکنش به میتوژن وتولیدآنتی بادی

٬کاهش غلظت سایراجزای سیستم ایمنی درسرم گاو مانند ایمونوگلوبولین ضمایم وکوآگلوتینین درزمان زایش ٬کاهش تراکم لاکتوفرین درهنگام تغییرترشحات غده پستان به آغوز٬شکسته شدن دریچه کراتینی شکافهای سرپستانک در7-10روز قبل اززایمان ٬کاهش کلسیم درگاوهای شیری واختلال درانقباض عضلات صاف اسفنگترسرپستانک

فیزیولوژی شکمبه درطی هفت هفته اول دوره خشکی :

کاهش جمعیت باکتریهای تولیدکننده لاکتات ونشاسته سهل التخمیر٬کاهش جمعیت باکتریهای تبدیل کننده لاکتات به استات پروپیونات واسیدهای چرب بلندزنجیر٬افزایش باکتریهای تجزیه کننده سلولز٬افزایش تولیدکنندگان متان ٬کاهش طول پرزهاوظرفیت جذب اسیدهای چرب توسط مخاط شکمبه ٬تحلیل بیش     از%50سطح جذب شکمبه درهفت هفته اول خشکی

 

زایمان وترکیبات جیره :

اگربه گاوتازه زایمان شده ناگهان جیره پرانرژی داده شوددرمعرض خطرشیوع اسیدوزقرارمی گیرد.باکتریهای تولیدکننده لاکتات سریع به جیره های پرنشاسته ترپاسخ داده ومقادیرزیادی لاکتات تولیدمی کنند.اماجمعیت باکتریهای تبدیل کننده لاکتات به تغییرجیره به آهستگی پاسخ می دهند.اسیدیته لاکتات ده برابرقوی تربوده وpH شکمبه را به نقطه ای می رساندکه پروتوزوآوبسیاری ازباکتری ها غیرفعال می شونداسیدلاکتیک به مویرگهای بسیارریز درحال رشدسم رفته وباعث لنگش بالینی می شود. اگر مقداراسیدهای آلی جذب شده درخون ازتوانایی کبدوسایربافتهابرای متابولیزه کردن آنها بیشترباشداسیدوزمتابولیکی پس ازاسیدوزشکمبه رخ خواهدداد. 

 

عوامل موثردرلغزیدن شیردان به سمت چپ:

ناتوانی شکمبه دراشغال سمت چپ خالی شده ازرحم ٬کشیده شدن پرده چادرینه متصل به شیردان وحرکت شیردان به چپ ٬ضعف عضلانی شیردان دراثرکاهش غلظت کلسیم درهنگام زایمان

 

نکته:علایم بالینی تب شیرتازمانی که سطح کلسیم به4میلی گرم بردسی لیترنرسد دیده نمی شود.

 

عوامل مختلف محدودیت دریافت انرژی ازجیره توسط گاو:

توانایی شکمبه دراوایل شیردهی برای جذب اسیدهای چرب فراربویژه پروپیونات ٬اسیدوزشکمبه که باعث کاهش مصرف خوراک دراوایل شیردهی می گردد.

تغییرات فیزیولوژیکی بدن هنگام زایمان :

تغییرنسبی غلظت پروژسترون واستروژن درسی روزقبل اززایمان ٬تحریک جفت به تولیداستروژن

٬افزایش غلظت PGF2درخلال 36-24ساعت قبل از زایمان ٬سقوط سریع پروژسترون هنگام زایش

٬افزایش پپتیدهای تخدیری درخون

 

اختلالات مربوط به خروج جفت:

رابطه تب شیروافزایش وقوع جفت ماندگی ٬کاهش انقباضات رحم دراثرکمبودکلسیم (امادرمواردی نیزانقباضات رحم درگاوهای مبتلابه جفت ماندگی نسبت به گاوهای سالم قوی تروممتدتراست ٬پاسخ کیموتاکسیک قوی به موادکوتیلیدونی معلق به لکوسیت های گاوهایی که به طورطبیعی جفت خودرادفع می کنندوجود دارد٬عدم تبدیل جفت به اجسام خارجی مرده درزمان زایش

اثرات تغذیه وعوامل درون ریزبرسرکوب سیستم ایمنی قبل اززایش:

کمبودمزمن انرژی پروتئین موادمعدنی وویتامین ها ٬تنش متابولیکی زایش وآغازشیردهی ٬تعادل منفی انرژی وپروتئین دراوایل شیردهی ٬افزایش کتواسیددرخون واختلال عمل لنفوسیتها٬کاهش تجمع پلاسمایی ویتامین AوE

علایم گاومبتلابه تب شیر:

افزایش غلظت کورتیزول درپلاسما ٬سرکوب ایمنی زایی درزمان زایمان ٬کاهش قوت عضلانی دررحم واسفنگترسرپستانک ٬افزایش جفث ماندگی وورم پستان ٬کاهش مصرف خوراک تعادل منفی انرژی وکمبود ترشح انسولین ٬افزایش خطرابتلابه کتوزبه دلیل کاهش دریافت گلوکز

 

نتیجه گیری :

 

         راه کارهای لازم جهت کاهش وقوع بیماریهای قبل از زایمان درگاوهای شیری:

  1. سازگارکردن شکمبه به جیره های شیردهی
  2. حذف کمبودکلسیم
  3. تعدیل ایمنی زایی جهت تقویت سیستم ایمنی هنگام زایمان
  4. استفاده ازنمکهای آنیونی برای تصحیح اختلاف کاتیونی آنیونی وافزایش اسیدیته خون
  5. شناخت هورمونهای سرکوب کننده ایمنی زایی قبل اززایمان
  6. تزریق آنتاگونیست های استروژنی وگلوکوکورتیکوئیدی پس ازتولدگوساله