X
تبلیغات
رایتل

علم و دامپروری

مناسب ترین نسبت انرژی به پروتئین در جوجه های گوشتی

مقایسه ترکیب شیمیایی انواع گوشت (در 100 گرم گوشت)

درصد چربی

درصد پروتئین

میزان کالری

نوع گوشت

7/27

0/30

2/18

5/2

2/20

6/12

7/15

2/16

7/18

0/19

1/20

2/20

317

340

239

104

268

200

گوسفند

غاز

گاو

ماهی

بوقلمون

مرغ

توجه: گوشت مرغ عمدتا جهت تامین پروتئین مورد استفاده قرار می گیرد.

عوامل موثر بر عملکرد جوجه های گوشتی

اهمیت انرژی شامل:

برای رشد بافت ها، حفظ فعالیت های فیزیکی، حفظ درجه حرارت طبیعی بدن و انجام اعمال حیاتی       می باشد .

منابع انرژی :

عبارتند از :

کربوهید راتها، چربی و پروتئین .

واحد سنجش انرژی :

عمدتا بر حسب کیلو کالری یا کیلو ژول انرژی متابولیسمی در کیلو گرم غذا بیان می شود .

نمودار توزیع انرژی در بدن

تئوری مصرف خوراک در طیور:

نظریه لیپوستاتیک

تمایل حیوان به حفظ وزن بدن در دراز مدت بیانگر این  می باشد که بعضی عوامل مرتبط  با  ذخیره انرژی  به عنوان علائمی جهت  کنترل  دراز مدت غذا عمل می کند که از جمله عوامل ذخیره چربی در بدن است .

    ” جوجه هایی که  به میزان دو برابر تغذیه اجباری  شده  بودند باعث  ذخیره چربی د ر حفره بطنی وکبد شده وبعدازقطع تغذیه اجباری  مصرف غذای خود را کاهش دادند.“

 

 

عملکرد جوجه های گوشتی تغذیه شده با سطوح مختلف انرژی

انرژی متابولیسمی kcal/kg

وزن زنده به گرم 

 

مصرف خوراک(گرم به ازای هرپرنده)

 

25روزگی

 

49روزگی

 

0 تا  25 روزگی 

 

25 تا49  روزگی

 

0 تا49

روزگی

 

3300

1025

2812

1468

3003

4471

3100

1039

2780

1481

3620

5101

2900

977

2740

1497

3709

5206

2700

989

2752

1658

3927

5586

 

عوارض کمبود انرژی

1- کاهش رشد

2- کاهش ذخیره چربی

3- کاهش وزن(در اثر تبدیل پروتئین به انرژی)

عوارض ازدیاد انرژی:

  زمانی به وجود  می آید که  نسبت  انرژی  به پروتئین بیشتر از مورد نیاز باشد.

افزایش جزئی :  افزایش ذخیره چربی ، کاهش جزئی در میزان رشد

افزایش بیش از حد: کاهش مصرف غذا ، علائم کمبود پروتئین ،اسید های آمینه ، املاح و ویتامین و در نتیجه رشد و وزن کاهش می یابد.

تغذیه پروتئین در جوجه ها   

پروتئین در طیور بر اساس پروتئین خام نیست  بلکه بر اساس اسید های آمینه در جیره و قابل استفاده بودن  بیولوژیکی هر  اسید آمینه  ضروریهمراه با غیر ضروری ها  برای تامین نیاز جوجه ها  در سطح سلولی و

همراه با سایر عناصر لازم برای ساخت موثر پروتئین بافتهای بدن است.

 

محاسبه احتیاجات پروتئین در جوجه های گوشتی

سطوح پروتئین توصیه شده در جیره جوجه های گوشتی در ارتباط با انرژی

نیازمرغ به اسیدهای آمینه

 

  22 اسید آمینه سنگ بنای پروتئینها هستندکه از این ها 11 اسید آمینه در طیور ضروری هستند.

تعادل درستی از اسید آمینه های ضروری  در  جیره لازم  بوده وفزون براین تعادل بین اسید آمینه های ضروری و غیر ضروری ها لازم است.برای  تولید  بیشترین  میزان گوشت لخم  به مقادیر بالایی از لیزین نیاز است. برای رشد پرها به سطوح بالایی ازاسیدهای آمینه  گوگرددارنیاز است.

اسید آمینه های محدود کننده متیونین ، لیزین وآرژنین می باشند .

 

مقادیر عملی توصیه شده اسید های آمینه در جیره جوجه ها

راههای بیان احتیاجات اسیدآمینه

1- گرم از هر اسید آمینه برای هر جوجه در روز

2- گرم ازهراسیدآمینه درهزارکیلوکالری انرژی متابولیسمی

3- از درصد جیره

4- از درصد پروتئین جیره

تاثیر جیره های کم پروتئین مکمل شده با اسید های آمینه بر عملکرد جوجه هادر دوره آغازین

اعداد85،90،95،100 درنشان دهنده در صد پروتئین نسبت به سطح توصیه شده  NRCمی باشد .

 اضافه وزن ومصرف خوراک کمتر ا ز گروه شاهد بوده است. اختلاف معنی داری از نظر ضریب تبدیل غذایی بین گروه شاهد وکم پروتئین وجود نداشت. کاهش اضافه وزن در این دوره به دلیل احتیاجات بالای پروتئین جوجه ها دراین مرحله  می باشد.

 تاثیر مقدار پروتئین و روش جیره نویسی بر صفات تولیدی جوجه های گوشت ( 21-3روزه)

مقدار پروتئین خام تاثیری معنی داری بر روی صفات تولیدی جوجه های گوشتی نداشت. ضریب تبدیل غذایی در جوجه های تغذیه شده با 19درصد نسبت به 23درصد کمتر بود.روش جیره نویسی بر افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی معنی دار بود. جوجه های تغذیه شده با اسیدهای آمینه قابل هضم خوراک بیشتری مصرف کرده اند.

تخمین، احتیاجات انرژی متابولیسمی و پروتئین مورد نیازدر روز برای هر جوجه

با توجه به جدول فوق با افزایش سن و وزن حیوان پروتئین مورد نیاز درواحد جیره کاهش می یابد.

 

 

 

 

 

اسیدهای آمینه، پروتئین وانرژی مورد نیاز در نژاد راس

نتیجه گیری

انرژی خوراک عامل بسیار مهمی در میزان مصرف غذا است. تراکم مواد  مغذی  جیره  بر اساس  سطح انرژی انتخاب شده تعیین می گردد.در جیره نویسی  علاوه  بر پروتئین ، کیفیت آن هم  باید مورد

 توجه باشد.در اوایل زند گی به پروتئین بیشتر و با افزایش سن به انرژیبیشتری نیاز است.نسبت انرژی به پروتئین درجیره آغازین جوجه ها باید 123 ، در جیره رشد 142 ودر جیره پایانی 161 باشد.

منابع مورد استفاده:

1-  اسکات ، نسهایم ، یانگ ، تغذیه مرغ ، ترجمه جواد پوررضا ، انتشارات ارکان ، اصفهان چاپ دوم1379

2-  آر.ای. آستیک و سی نسهایم ، پرورش طیور ، ترجمه دکتر حسن کرمانشاهی  با همکاری مسعود زردست ، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد . 1379

3-  زهری، م، پرورش طیور گوشتی (ویرایش سوم)، انتشارات دانشگاه تهران ،چاپ دهم زمستان 78   

4-  اس . لیسون، جی.دی. سامرز ، تغذیه طیور، ترجمه ابوالقاسم گلیان ، محمد سالار معینی  ،انتشارات سازمان اقتصادی کوثر چاپ دوم تابستان 78

5-   مجله علوم کشاورزی ایران، جلد 35  ، شماره 3 سال 83

6-   مجله علوم کشاورزی ایران ،جلد 29،شماره 2 سال 77

7- National Research concil 199 4   . Nutrient   Requirements        

Of poultry 8thed National Academy press Washington .Dc