علم و دامپروری

تخصصی دام- دامپزشکی ،طیور و آبزیان و بیماریها ( لطفاْ در رابطه با این وبلاگ با نظراتتون ما رو در نشر علم همراهی کنید.)

علم و دامپروری

تخصصی دام- دامپزشکی ،طیور و آبزیان و بیماریها ( لطفاْ در رابطه با این وبلاگ با نظراتتون ما رو در نشر علم همراهی کنید.)

اثرات تعداد دفعات دوشش در اوایل شیردهی

مقدمه:

محاسن افزایش دفعات دوشش:

به حداکثررساندن تولید هر راس گاو واقتصادی کردن سرمایه گذاری در ماشین آلات و امکانات است.

عیب افزایش دفعات دوشش:

-  افزایش هزینه های متفرقه( مثل کارگر)

نکته:در صورتی که افزایش تعداد دفعات دوشش در دوره های خاصی از دوره شیردهی باشد باعث حذف هزینه های فوق می شود و تولید شیر بیشتر نیز حفظ خواهد شد.

 

تحقیقات انجام گرفته(بارپله و همکاران(1995) در مورد تعداد دفعات دوشش در اوایل شیردهی نشان دادند که می توان تولید شیر بیشتری را با 6 بار دوشش در مقایسه با 3 بار دوشش مشاهده نمود.تداوم شیردهی در گاوها با 6 بار دوشش در مقایسه با 3 بار دوشش بالا بود. گاوهایی که برای 42 روز اول 6 بار در روز دوشیده شدند حتی بعد از کاهش تعداد دوشش از6باربه3 بار شیر بیشتری تولید کردند. ترکیب شیر با 6 بار دوشش کمی کمتر بود ولی این اختلاف معنی دار نبود.مصرف ماده خشک در گاوها با 6 بار دوشش در مقایسه با 3 بار دوشش بیشتر بود.گاوهایی که 6 بار دوشش شدند مدت بیشتری در تعادل منفی انرژی قرار داشتند  و  نمره وضعیت بدنی آنها کمتر از 2.5 بود.گاوهایی که فقط در 6 هفته اول 6 بار در روز دوشیده شدند , تولید شیرو راندمان تبدیل غذایی بیشتری داشتند.   

 

جدول 1 شیر روزانه  ترکیب شیر و تولید شیر در یک دوره برای گاوهایی که 3یا6 بار در هفته اول شیردهی دوشیده شدند و باقیمانده 305 روز شیردهی را 3 بار در روز دوشیده شدند.

 

6 بار دوشش

3 بار دوشش

 

42.6 a

35

تولید شیر (6هفته اول)

3.16

3.28

درصد چربی (6هفته اول)

3.07

3.13

درصد پروتئین (6 هفته اول)

42.5 a

37.4

تولید شیر(از هفته 18-7)

2.81

2.8

درصد چربی (از هفته 18-7)

2.79

2.76

درصد پروتئین(از هفته 18-7)

10477a

8996

شیر 305 روز

 

a: به طور معنی داری بیش از 3 بار دوشش بود. (p< 0.05)

 

تحقیقات انجام گرفته در مورد تعداد دفعات دوشش در اوایل شیردهی

 

یک آزمایش جدید در مریلندنشان داد که ٬برای 42 روز اول شیردهی , گاوها به فاصله 8 ساعت 3بار دوشیده شدندو یا به فاصله 5-4 ساعت , 6 بار در روز دوشیده شدند. بعد از 42 روز گاوها به مدت 18 روز , 3بار دوشیده شدند. گاوهایی که برای 42 روز اول 6 بار در روز دوشیده شدند حتی بعد از کاهش تعداد دوشش از6باربه3 بار شیر بیشتری تولید کردند. گاوهای چند شکم زاییده با6 بار دوشش در مقایسه با3بار دوشش شیر بیشتری تولید کردند. درصد چربی و پروتئین با6 بار دوشش بیشترشد. هیچ اثر منفی بر تولید مثل (میران آبستنی در اولین تخمک گذاری ) بین گروهها مشاهده نشد.

 

جدول 2-  تولید و ترکیبات شیر و میزان آبستنی گاوها یی که 6یا 3 بار در روز در 42 روز اول شیردهی دوشیده شدند

 

میزان آبستنی(%)

درصد پروتئین

درصد چربی

تولید شیر

تیمار

23.3

2.98

3.87

38.2

3بار دوشش

31

2.87c

3.92

41.1 a

6بار دوشش

a: بطور معنی داری بیش از 3بار دوشش بود.(p<0.01)                                                                      

c: بطور معنی داری کمتراز 3بار دوشش بود. (p<0.05)

 

فیزیولوژی مرتبط با افزایش تولید شیر به سبب افزایش دفعات دوشش

 

دونوع تفسیر فیزیولوژیک برای تاثیر دفعات دوشش بر روی تولید بیان شده است :

نظریه فشار داخل پستان

 اثر بر ترشح پرولاکتین

 

نظریه فشار داخل پستان

 

اثرات فیزیکی تجمع شیر در حبابچه ها باعث افزایش فشار روی سلولهای ترشح کننده شیر که باعث کاهش متابولیسم سلولی٬ و ساخت اجزاء شیرمی شود .تولید شیر درست بعد از شیردوشی در بالاترین سطخ خود قرار دارد وبه مرور زمان کم میشود و36 ساعت پس از آن ترشح کاملا متوقف می شود.یک عامل بازدارنده شبه هورمونی با تجمع شیر درغده پستان بین دو دوشش ترشح میشود وجلو ترشح اجزاء شیر را می گیرد .افزایش دفعات دوشش باعث کاهش فشار داخل پستان و بازدارنده شبه هورمونی می شود وتولید شیر را زیاد می کند.

اثر بر پرولاکتین

دوشش باعث افزایش پرولاکتین و افزایش تعداد سلولهای ترشحی در پستان که منجر به تولیدشیر بیشتر      می شود .

توصیه های مدیریتی

 

گاوهای تازه زا را می توان در هر وعده شیردوشی اول و سپس اک بار دیگر در آخر شیردوشی دوشید ,تا بتوان 4ویا 6 بارآنها را دوشید.

 

سوال : برای چه مدت گاو باید 4یا 6 بار دوشیده شود؟

شواهد نشان میدهد که افزایش تعداد برای 21 روز اول شیردهی می تواند کافی باشد. 

 

منابع:

جی.اچ-اشمیت .ال.دی-ون ولک ام.اف-هاتجن . مدیریت پیشرفته پرورش گاوهای شیری.1371.(ترجمه دکتر غلامرضا قربانی)

تاثیر محدودیت غذایی در سنین اولیه و برنامه نوری ( متناوب شبانه)

تاثیر محدودیت غذایی در سنین اولیه و برنامه نوری ( متناوب شبانه) بر عملکرد

جوجه های گوشتی

امیر عطا مقدمیان 1، فرید شریعتمداری2، حمید ملک محمدی3

1 و 3 - دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس ، 2 – دانشیار دانشگاه تربیت مدرس

 

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی تأثیر محدودیت غذایی در اوایل دوران پرورش و برنامه نوری بر عملکرد جوجه های گوشتی به اجزا درآمد.  برای انجام این پژوهش از آزمایش فاکتوریل با دو عامل، رژیم غذایی با سه سطح و برنامه نوری در دوسطح استفاده شد.  آزمایش در دو سالن مجزا اما کاملا یکسان صورت گرفت، در هر دو سالن 3 سطح رژیم غذایی شامل، تغذیه آزاد (شاهد)، 90% تغذیه آزاد و 80% تغذیه آزاد، هر کدام در 4 تکرار 20 قطعه جوجه نر آمیخته هوبارد از سن 3 تا 12 روزگی، اعمال شد.  اعمال برنامه نوری متناوب در سالن مربوطه، بلافاصله بعد از اتمام دوره محدودیت (12 روزگی) شروع شده و تا آخر دوره پرورش(42 روزگی) ادامه یافت. در یکی از سالنها برنامه نوری مستمر (23 ساعت روشنایی و 1 ساعت تاریکی) و در دیگری برنامه نوری متناوب بصورت 3 ساعت تاریکی و 1 ساعت روشنایی، از 8 شب تا 8 صبح (بقیه ساعات نور مداوم) اجرا شد.  نتایج حاصله نشان داد که مقادیر خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی در دوره رشد (12 تا 42 روزگی) در پرندگانی که تحت برنامه نوری متناوب بودند، کمتر از پرندگانی بود که تحت برنامه نوری مستمر قرار گرفته بودند (01/0< P).  همچنین اثر اعمال برنامه نوری بر وزن بدن در انتهای دوره و افزایش وزن از لحاظ آماری معنی دار نبود.  سرعت نسبی رشد و شاخص تولید در گروه هایی که دارای نوردهی متناوب بودند، در مقایسه با گروه های دارای نوردهی مستمر بالاتر بود (01/0< P).  مقایسه عملکرد گروه های محدودیت با گروه شاهد (تغذیه آزاد) نشان داد که مقدار خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن در تمام دوره رشد  در گروه های 90% و 80% تغذیه آزاد پایین تر از گروه شاهد بود (01/0< P).  محدودیت غذایی و برنامه نوری متناوب شبانه، اثر
معنی داری بر ترکیب شیمیایی لاشه (پروتئین، چربی، خاکستر و ماده خشک)، درصد قطعات لاشه درصد چربی حفره بطنی
نداشت.

 

مقدمه

محدودیت خوراک در ابتدای دوران پرورشی با تکیه بر پدیده رشد جبرانی  بعنوان حربه ای جهت بهبود عملکرد و کیفیت لاشه محققان زیادی را به تحقیق واداشته است.  بررسی نتایج برخی مطالعات انجام شده نشان می دهد که محدویت غذایی در ابتدای دوره پرورشی سبب بهبود عملکرد بعدی طیور می گردد،  لیکن نظر همه محققین اینچنین نمی باشد (زوبیر و لسون، 1996) . عوامل متعددی در دوران اعمال محدودیت (چون طول دوره، نوع، شدت و زمان شروع محدودیت) و دوران رشد جبرانی (چون تغییر محتویات جیره و مدیرت گله) بر پاسخ طیور به امال چنین برنامه‌هایی تاثیر می گدارد. .پالو وهمکاران (11) گزارش دادند که افزایش سرعت رشد در دوران رشد جبرانی میتواند موجب تشدید برخی از عارضهها شود.  از طرفی دیگر اعمال برنامه نوری متناوب بعلت قطع مصرف خوراک توسط پرنده در دوره تاریکی باعث هماهنگی میزان رشد اندام‌های داخلی بدن با سرعت رشد ماهیچه‌ای می‌شود (بایس و همکاران 1996). اعمال این دو برنامه در یک طرح و مقایسه آنها برای بررسی بهبود عملکرد طیور گوشتی بسیار اندک بوده. و موضوع تحقیق فعلی میباشد.    

مواد و روشها

این تحقیق با استفاده از 480  قطعه جوجه خروس گوشتی آمیخته هوبارد با میانگین وزنی 45 گرم و در دو سالن مجزا انجام گرفت.  در هر سالن  12 واحد آزمایشی و در هر واحد آزمایشی 20 قطعه جوجه وجود داشت. در هر دو سالن نیز 3 رژیم غذایی شامل، تغذیه آزاد (شاهد)، 90% تغذیه آزاد و 80% تغذیه آزاد از سن 3 تا 12 روزگی، بر جوجهها اعمال شد.در این آزمایش از جیره‌های متداول استفاده شد.  اعمال برنامه نوری متناوب در سالن مربوطه، بلافاصله بعد از اتمام دوره محدودیت (12 روزگی) شروع شده و تا آخر دوره پرورشی(42 روزگی) ادامه یافت. در یکی از سالن ها در طول دوره پرورش از برنامه نوری مداوم به صورت 23 ساعت روشنایی و یک ساعت تاریکی استفاده گردید. در سالن دیگر، تا پایان روز 12 که همزمان با اتمام برنامه محدودیت غذایی بود، برنامه نوری مستمر (Continous lighting)  و از روز سیردهم  برنامه نوری متناوب (Intermitent lighting) شبانه بصورت یک ساعت روشنایی و 3 ساعت تاریکی از ساعت 20 شب تا 8 صبح تا پایان روز پرورش اجرا شد..  برای تعیین کیفیت لاشه ( ران و سینه) و ترکیبات لاشه (چربی، پروتئین، خاکسترو ماده خشک) در آخر دوره پرورشی از تمامی واحد های آزمایشی 2 قطعه  جوجه گوشتی مورد ارزیابی قرار گرفت. 

در این ‌آزمایش در قالب طرح پایه کاملاً‌ تصادفی بروش فاکتوریال با  6 تیمار و هر تیمار در 4 تکرار بود استفاده شده است.  مدل آماری این آزمایش به صورت زیر است Yijk = μ +Li + Dj +(LD)ij + eijk                        Yijk : مشاهدات μ  : میانگین جامعه        Li: اثر فاکتور نور ( i =1, 2  )         : Djفاکتور محدودیت غذایی ( j = 1,2, 3): (LD)ij اثر متقابل فاکتورهای نور و محدودیت غذایی               eijk : اثر خطای آزمایشی. 

نتایج و بحث

خوراک مصرفی جوجه های گوشتی در دوران بعد از محدودیت (12 تا 42 روزگی) در  هر دو سطح 80٪ و 90٪ دارای محدودیت غذایی به طور معنی‌داری (05/0 p<) از گروه شاهد کمتر بود (جدول 1) . پلانویک و هارویتز (1990) اظهار داشتند که علت این کاهش در خوراک مصرفی را می‌توان به پایین بودن وزن متابولیکی در جوجه هایی که محدودیت غذایی داشتند ارتباط داد. از طرفی زوبیر و لسون (1994) اظهار داشتند که خوراک مصرفی خصوصا در دوران اولیه بعد از محدودیت افزایش می یابد و این روند ممکن است حتی تا آخر دوره ادامه داشته باشد. مطابق جدول 2 مقدار خوراک در دوره رشد در گروه نوردهی متناوب (IL) بطور معنی‌داری (05/0 p<)‌ پایین‌تر از گروه‌های تحت برنامه‌ نوری مستمر (CL) بودند. یکی از این دلایل کاهش مقدار مصرف خوراک در پرندگانی که در معرض برنامه نوری متناوب قرار گرفته بودند، کاهش در زمان مصرف خوراک در گروه های IL نسبت به گروه CL می باشد. (بنی و هابی، 1998)

ضریب تبدیل غذایی :  ضرایب تبدیل غذایی در گروه های دارای محدودیت غذایی (80% و 90% تغذیه آزاد) پایین‌تر از گروه شاهد (تغذیه آزاد) بود یکی از اهداف اولیه و اقتصادی  محدودیت غذائی و متعاقب آن رشد جبرانی بهبود ضریب تبدیل است. از آنجائیکه جوجه ها در پایان دوره محدودیت (ابتدای دوره جبرانی)  دارای وزن کمتری می باشند، مقدار مواد مغذی مطلق مورد نیاز نگهداری آنها کمتر بوده،  بنابراین جوجه ها بازده غذائی بهتری در دوران پس از محدودیت خواهند داشت ضرایب تبدیل کل دوره و دوره رشد گروه IL بطور معنی‌داری پائین‌تر از گروه CL بود (01/0 p<).

میانگین افزایش وزن : مطابق جدول 2 میانگین افزایش وزن بدن در گروه محدودیت غذایی 80% در دوره رشد (12 تا 42 روزگی) بطور معنی‌داری (01/0 p<) پائین‌تر از گروه محدودیت 90% تغذیه آزاد و گروه شاهد بود. اثر اعمال برنامه نوری متناوب بر میانگین افزایش وزن دوره رشد از لحاظ آماری معنی‌دار (05/0 p>) نمی‌باشد. این نتایج نشان می دهند که برنامه نوری متناوب بر رشد جبرانی حاصله از اعمال محدودیت غذایی، اثر منفی نداشته است بلکه با اثر همکوشی خود باعث بالا بردن این صفت در این تیمارها شده است (بایس و همکاران، 1978). 

شاخص تولید (12 تا 42 روزگی) :  بر اساس نتایج جدول 1  ثر اعمال محدودیت غذایی بر مقدارشاخص تولید از لحاظ آماری معنی دار (01/0 p<) شده است.  نوع برنامه نوری بر شاخص تولید تاثیر گذار بوده است، شاخص تولید در برنامه نوری متناوب بیشتر از نوری مداوم می باشد (01/0 p<) 

خصوصیات لاشه : اثر اعمال برنامه محدودیت غذایی بر درصد چربی حفره بطنی، درصد قطعات لاشه (ران و سینه) و ترکیبات لاشه ( چربی، پروتئین، خاکستر و ماده خشک ) معنی دار نبود (جدول 2).  بنا بر نظر زبیر و لسون (1994) اکثر محققین بر این عقیدهاند که محدودیت غذائی موجب بهبود کیفیت لاشه (چربی کمتر و پروتئین بیشتر) می گردد. اگرچه یو وهمکاران (1992) به ماتنند نتایج این آزمایش تغییری در درصد ترکیبات بدن ( چربی، پروتئین و خاکستر ) بر اثر اعمال برنامه محدودیت غذایی مشاهده نکردند.. برنامه نوری تاثیر معنی دار و یا حتی مشخصی بر کیفیت لاشه چه به لحاظ شیمیایی (چربی و پروتئین) و یا ساختاری (ران و سینه) نداشت. بنا به نظر پیر و همکاران (1995) بافت های هدف در برنامه نوری متناوب، دستگاه گوارش و آنزیم های مربوطه و سیستم هورمونی پرنده می باشد و تغییر در این اندام ها، باعث تغییر در اندام های حرکتی پرنده، چه از لحاظ کیفی و چه از لحاظ کمّی نخواهد شد.

منابع

          1.         Beane, W. L., Cherry, J. A and Weaver, Jr. W. D. 1978. Intermittent light and restricted feeding of broiler chickens. Poultry Science. 77: 567-571.

          2.         Bengi, H and Habi, H. 1998. Effects of food restriction during the finishing period on the performance of broiler chickens. British Poultry Science. 39 :423-425.

          3.         Buyse, J., Kuhn, E. R and Decuypere, E. 1996. The use of intermittent lighting for broiler production.1. Effects on male and female broiler performance, and on efficiency of dietary nitrogen retention. Poultry Science. 75:589-594.

          4.         Palo, P. E., J. L. Sell., F.J. Piguer., L. Vilaseca., and M.F. Soto-Salanova. 1995b. Effect of early nutrient restriction on broiler chickens.2.Performance and digestive enzyme activities. Poultry Science 74: 1470-1483

          5.         Pierre, E., Palo, P. E., Jerry, L., Sell, F., Piquer, J., Maria, F., Salanova, S and Vilaseca, L. 1995. Effect of early nutrient restriction on broiler chickens. 2. Performance and digestive enzyme activities. Poultry Science. 74: 1470-1483.

          6.         Plavnik, I and Hurwitz, S. 1990. Performance of broiler chickens and turkey poults subjected to feed restriction or to feeding a low- protein or low sodium diets at early age. Poultry Science. 69 :945-952.

          7.         Zubair, A.K. and S. Leeson. 1996. Compensatory growth in the broiler chicken: A review. World’s Poultry Science 52: 189-201

 

 

Effect of Early feed restriction in combination with intermittent lighting during the natural scotoperiod on performance of broiler chicken

 

The purpose of this research was to evaluate the effect of early life nutrient restriction and subsequent intermittent lighting schedule on performance in broiler. In a factorial experiment, the effect of three levels of feeding regimes and two levels of lighting schedule were investigated using 480 day-old male Hubbard chicks. The broiler chickens were randomly distributed over two rooms consisting of 4 replicates of 20 birds for each of three treatment groups. From 3 to 12 days of age treatment groups were either allowed ad-libitum access, 90% or 80% to feed.  From 12 days of age until 42 days of age all birds were allowed ad-libitum access to feed.  The lighting schedule for day 12 onwards in one room was a 23h light (L): 1h dark (D) lighting schedule (CL) and another room with an intermittent lighting schedule (IL, 1L:3D) from 8 AM until 8 PM . The results indicated that feed intake and feed conversion ratio of birds reared in the IL schedule were significantly lower than CL, at grower and total period of experiment (p<0.01). IL schedule had not any significant effect on mean body weight at the end of experimental period (p>0.05). Relative growth rate and production (in the IL were higher than CL schedule (p<0.01). Feed intake and feed conversion ratio of birds given 90 and 80% of ad libitum were significantly lower in comparison with control group (p<0.01). These results indicated that feed restriction and lighting program had not any significant effect on carcass composition (protein, fat, ash and dry matter), carcass fragment percent (except for drumstick), abdominal fat percent (p>0.05). Relative growth rate in birds were given feed restriction under IL schedule was higher than birds were given feed restriction under CL schedule.

 

ارزیابی بیولوژیکی دی کلسیم فسفات تولید شده از یک روش جدید برای ج

ارزیابی بیولوژیکی دی کلسیم فسفات تولید شده از یک روش جدید برای جوجه های گوشتی

 

اهمیت مواد معدنی به دلایل زیر می باشد  :

نقش ساختمانی : مثل  کلسیم و فسفر و گوگرد

نقش کاتالیزوری : مثل Mn

نقش الکترو شیمیایی و ایجاد تعادل اسید وباز : مثلNa,Cl ,K

نقش منحصر به فرد : مثل fe در هموگلوبین ، Co درویتامین B12 و I در تیروکسین

 

تقسیم بندی مواد معدنی شامل  :

1) عناصر پرمصرف : Ca,P,K,Na,S,Mg,

2) عناصر کم مصرف : Fe,I,Mn,Zn,Co

 

کلسیم :

 

فراوان ترین عنصر معدنی موجود در بدن حیوان واز اجزای مهم اسکلت ودندان هاست که در سلولهای زنده ومایعات سلولی هم حضور دارد.

نقشCa  در :

انتقال جریانات عصبی

انقباضات ماهیچه ای

انعقاد خون

تشکیل پوسته تخم مرغ

انتقال چربیها از خون به زرده

افزایش اشتها می باشد .

 

نشانه های کمبودکلسیم در بدن عبارتند از :

 

ریکتز

استئومالاسیا

تب شیر

کاهش میزان تخمگذاری

کاهش ضخامت پوسته تخم مرغ

فسفر نقش های زیر را در بدن به عهده دارد :

 

تشکیل بافت استخوان

انتقال انرژی از طریق حضور در ساختمان ATP,ADP

متابولیسم کربوهیدراتها ،انرژی،اسیدهای آمینه وچربیها

سوخت وساز بافت عصبی

شرکت در ساختمان شیمیایی خون

انتقال اسیدهای چرب

 

نشانه های کمبود فسفر در بدن عبارتند از :

 

ریکتز

استئومالاسیا

پیکا یا هرزه خواری

کاهش باروری

کاهش تولید شیر

 

 

شرح مقاله:

در تمام دنیا دی کلسیم فسفاتها ی تجارتی بیشترین استفاده رابه عنوان منبع کلسیم وفسفردرخوراک حیوانات دارند.متداولترین روش ساخت DCPخنثی کردن اسید فسفریک فاقد فلوئور توسط کربنات کلسیم است.با توجه به گران بودن و وارداتی بودن اسید فسفریک دراین مقاله توسط روش مستقیم ازخاک فسفات DCP  تهیه شد و مورد آزمایش قرار گرفت .

 

مراحل ساخت DCP ازخاک فسفات به شرح زیر می باشد :

1.مرحله هضم: سنگ فسفات +اسید سولفوریک غلیظ + مایع برگشتی از مرحله سوم

2.مرحله فلوئور زدایی : اسید فسفریک رقیق شده + کلرید سدیم

3.مرحله تیتراسیون : محلول اسید فسفریک +هیدروکسید کلسیم

در جدولی مقایسه ترکیبات خاک فسفات ،DCP تولیدی ،DCP تجاری واستانداردآمده است.داده ها براساس ا نجام آزمون تفرق

اشعه ایکس در دانشگاه صنعتی امیرکبیرانجام شده است .

 

تجزیه خاک فسفات مصرفی.dcp  تولیدی.dcp تجارتی.dcp استاندارد

 

dcpاستاندارد

dcpتجارتی

dcpتولیدی

خاک فسفات

درصد عناصر

20-17

18

17

17

فسفر%

24-20

24

25

36

کلسیم %

حداکثر 0.2

0.03

0.06

2.6

فلوئور%

حداکثر 8

-

-

کمتراز1

آرسنیک ppm

حداکثر0.1

-

-

کمتراز1

جیوه ppm

حداکثر30

-

-

کمتراز1

سرب ppm

 

مواد و روشها:

 

توسط روش مستقیم مقدار 10 کیلو نمونه تهیه شد.آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی برروی 450قطعه جوجه گوشتی نروماده از نژاد تجاری آرین در موسسه تحقیقاتی تهران شلتوک انجام شد.6جیره آزمایشی براساس مقدار فسفر بررسی شدند.مکمل فسفر در4جیره دی کلسیم فسفات تجاری ودر2جیره دی کلسیم فسفات جدید تولیدی بود.

  جیره پایه حاوی 23/0درصد فسفرو25/0کلسیم بود.به جیره   پایه به اندازه ای dcp اضافه شد تا میزان فسفر 4جیره به ترتیب 100.95.90.85درصد نیاز و2جیره بعدی 100.85درصد نیاز جوجه ها را بر اساس احتیاجات NRCتامین کند.دراین آزمایش

هرواحدآزمایشی با مساحت 4/2مترمربع با بسترتراشه چوب بود و

مدت آزمایش 21روز طول کشید.

 

 

 

 

 

6

5

4

3

2

1

ترکیب شیمیایی تقریبی

 

2892.96

2892.96

2892.96

2892.96

2892.96

2892.96

MEkcal/kg

20.79

20.79

20.79

20.79

20.79

20.79

Cp %

0.9

0.9

0.9

0.9

0.9

0.9

Ca %

0.84

0.35

0.41

0.39

0.37

0.35

ap %

0.84

0.84

0.84

0.84

0.84

0.84

met+cys%

1.08

1.08

1.08

1.08

1.08

1.08

Lys %

 

 

 

ترکیب جیره های آزمایشی

6

5

4

3

2

1

اجزا جیره %

63.59

63.59

63.59

63.59

63.59

63.59

ذرت

30.41

30.41

30.41

30.41

30.41

30.41

کنجاله سویا

3

3

3

3

3

3

ماهی پرو

1.06

0.71

1

0.89

0.78

0.67

DCP

1

1.24

1.08

1.16

1.2

1.26

صدف

0.14

0.14

0.14

0.14

0.14

0.14

متیونین

0.19

0.3

0.17

0.2

0.27

0.32

شن

0.11

0.11

0.11

0.11

0.11

0.11

نمک

0.5

0.5

0.5

0.5

0.5

0.5

مکمل معدنی وویتامینی

 

نتیجه وبحث:

با توجه به مدل طرح،داده ها توسط نرم افزارآماری SASمورد تجزیه وتحلیل آماری قرارگرفت و مقایسه میانگین هااز طریق آزمون دانکن درسطح 5درصد انجام شد.

 

- درسنین 1تا21روزگی سطوح فسفرزیست فراهم ونوع منبع تامین کننده فسفر بر متوسط مصرف خوراک روزانه جوجه ها اثرمعنی داری نداشته است.

- در دوره سنی 1تا21روزگی سطح فسفرزیست فراهم ونوع منبع تامین کننده فسفراثرمعنی داری برافزایش وزن روزانه جوجه ها نداشته است.

- اثرسطح فسفرزیست فراهم ونوع منبع تامین کننده فسفربربازده غذایی1تا21روذگی معنی دار نبود.

- دردوره سنی1تا21روزگی اثر سطح فسفرومنبع فسفر برقدرت ماندگاری معنی دار نبوده است.

- درصدخاکستراستخوان در سن 21روزگی تحت تاثیرسطح فسفرومنبع فسفرقرارنگرفت.براساس گزارشات محققین مختلف با کاهش فسفرزیست فراهم به پایین ترازسطح مورد نیازطیورباعث کاهش معنی داری درمقدارخاکستر استخوان میشود.درتحقیق حاضرباکاهش فسفرزیست فراهم تامیزان 15درصداختلاف معنی داری بین گروههای آزمایشی مشاهده نشد وچنین بنظر میرسد که 15درصدکاهش در  مقدارفسفرقابل دسترس بازهم قابلیت تامین نیازفیزیولوژیک طیورراداشته ودرنتیجه میزان آهکی شدن استخوانهابه   صورت طبیعی صورت گرفته است.

ارزش بیولوژیکی :

 

ارزش بیولوژیکی وارزش بیولوژیکی نسبی براساس روش سالیوان  بدست آمد.  ارزش بیولوژیکی منبع تجارتی برابر102وارزش بیولوژیکی منبع تولیدی برابر 21/98بودوارزش بیولوژیکی نسبی  منبع تولیدی برابر 28/96 بود.

نتیجه گیری نهایی :

- منابع فسفر از نظر تاثیر آن برروی عملکرد طیوراختلاف معنی داری با هم ندارند.

- محاسبات اقتصادی انجام شده نشان داد که منبع فسفر جدید مکمل فسفر مناسب تری برای تغذیه طیور میباشد.

- کاهش فسفرقابل دسترس تا 15درصد کمتراز سطح توصیه شده NRCبر

عملکرد طیور تاثیر نا مطلوبی نداشت.

 

منابع:

 

1         امیل . لسون وسامرز.ج. د.1374.تغذیه طیور.واحد آموزش و پژوهش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر(ترجمه دکترابولقاسم گلیان ومهندس محمد سالار معینی)

2         مکدونالد.ادواردز.گرین هال.مورگان.1379تغذیه دام(ترجمه دکتر رشید صوفی سیاوش.مهندس حسین جانمحمدی)

3         لسون.سامرز.1384.تغذیه مرغ (ترجمه دکتر جوادپوررضا.دکتر قربانعلی صادقی ومهندس مهران مهری)

4         مطلبی.ح.کامیاب.ع.ر.رشیدی.ف.قدرت نما.ا.1381.مجله علوم کشاورزی ایران.جلد33