علم و دامپروری

تخصصی دام- دامپزشکی ،طیور و آبزیان و بیماریها ( لطفاْ در رابطه با این وبلاگ با نظراتتون ما رو در نشر علم همراهی کنید.)

علم و دامپروری

تخصصی دام- دامپزشکی ،طیور و آبزیان و بیماریها ( لطفاْ در رابطه با این وبلاگ با نظراتتون ما رو در نشر علم همراهی کنید.)

تهویه

        تهویه : به تغییر هوا و جایگزین شدن هوای کثیف با هوای تازه اطلاق می شود .        سیستم تهویه کامل : به طور کای یک سیستم تهویه کامل از دو دستگاه جدا از یکدیگر (هواده ها ،و هواگش ها) با روش عملکرد متفاوت نسبت به یکدیگر تشکیل می شود . باید به نحوی با شد این دو سیستم که اثر عملکرد یکدیگر را در موقع استفاده خنثی نکنند.        اهداف تهویه : 1- تامین اکسیژن کافی برای تنفس .

2- خارج کردن بهار آب و تعادل رطوبت

3- دفع آمونیاک

4- دفع 2co (حداکثر2co 3.5% در هوا)

5- دفع3sh (گاز ایندرید سوافورو): (حداکثر مقدار مجاز آن در هوا 2% (در هزار حجم کل هوای سالن )

6- کنترل درجه حرارت

7- تخلیه اجرام مضر و بیماریزا

عدم کفایت تهویه : باعث مرطوب بودن بستر – افزایش درجه حرارت و استنشاق بوی آمونیاک و تعویق رشد و کاهش راندمان تبدیل غذایی می شود .

انواع سیستمهای تهویه :1- تهویه آزاد(طبیعی)2- تهویه اجباری (مکانیکی)

تهویه آزاد : در این نوع تهویه از نیروهای آزاد و طبیعی نظیر صعود گرما و حرکت هوا استفاده به عمل می آید .

مرتب هوای آلوده خارج و هوای تازه جانشین آن می شود.

هوای گرم سبک تر است و به بالا رفته و از سالن خارج می شود از طریق دریچه ها.

عواملی نظیر مه –تابش شدید خورشید –گرمای هوا و...باعث کندی در جابه جایی هوا می شود .

در صورت کاهش اختلاف درجه حرارت پائین تر از 10 درجه سانتیگراد باید با باز کردن پنجره ها ، درها، دریچه ها و سایر مجاری جانشین هوا کمک کرد.

مجاری و کانالهای خروج هوا در تهویه آزاد:

1- باید به شکل دایره یا مربع باشند .

2- دهانه کانالها برای حداکثر m2 100 مساحت سالن m11 محاسبه می شود .

3- مجاری خروجی هوا باید به صورت عمودی و مستقیم تعبیه شود (ارتفاع 50 سانتیمتر)

تهویه اجباری (مکانیکی) :

در این سیستم اجبارا وانتیلاتور استفاده می شود .

انواع تهویه اجباری بر حسب مکانیسم و نحوه کار انها :

1-سیستم تهویه فشار مثبت (فشار بالا)

2- سیستم تهویه فشار منفی (فشار پائین)

3- سیستم تهویه فشار مساوی

 

سیستم تهویه با فشار مثبت : در این سیستم هوای تازه به وسیله وانتیلاتور مستقیما وارد سالن می شود در نتیجه هوای زیادی واترد سالن می شود و فسار بالای داخل سالن بوجود می آید (یان سیستم زیاد استفاده نمی شود )

سیتم تهویه با فشار منفی : خروج هوای سالن از طریق وانتیلاتور صورت می گیرد .

در اثر کاهش فشار هوای داخل سالن هوای تازه به داخل کشیده می شود .

با در نظر گرفتن هوای مورد نیاز نباید در سالن منافذ دیگری وجود داشته باشد .

مجاری ورود و خروج هوا باید طوری تعبیه شوند که مانعی در مسیر جریان هوا نباشد .

        

مزیت سیستم فشار پائین :

هوای کثیف و الوده به راحتی از سالن خارج می شود

فرصت نفوذ به قسمتهای مختلف و محوطه مجاور را پیدا نمی کند

معایب :

چون وانتیلاتور مستقیما در تماس با هوای آلوده سالن است در این صورت امکان کثیف شدن و کاهش مدت زمان بهره دهی آن می شود .

تهویه با فشار مساوی

در این سیستم ورود و خروج هوا هر دو به وسیله وانتیلاتور انجام می گیرد .

معایب و مزایا : معایب و مزایای دو سیستم قبلی می تواند اینجا صادق باشد .

 

8- استفاده از موانعی در هنگام باد که باد مستقیم به وانتیلاتور نخورد و باعث فشار زیاد بر روی انها شود .

چگونگی نصب دریچه های ورودی و خروجی هوا :

در ماههای سرد زمستان به علت حفظ گرمای سالن ورود هوا از طبقات بالا و خروجئ هوا از ظبقات پائین صورت می گیرد .

در ماههای گرم تابستان به علت گرمای زیاد ، ورود هوا از طبقات پائین و خروج از طبقات بالا صورت می کیرد .

-دریچه های ورودی باید قابل تنطیم باشد (دریچه های متحرک)

-         در فصل سرد دریچه ها باید رو به سقف و در فصل گرم رو به کف سالن باز شود .

-         حداقل فاصله بسن دریچه های ورودی هوا و فن بایستی 3 متر یا(10فوت) باشد .

-اندازه ایده آل دریچه ورودی (1- طول 1.5 تا 2 متر) 2- عرض 15 تا 30 سانتیمتر

-         به ازای هر 1000cfm به f2 1 دریچه ورودی هوا نیاز است .

-          

-         در سالنهای سیستم بهتر : باید جلو دریچه مانعی باشد که هوا به کف سالن نخورد .

-         در سالنهای سیستم قفس : باید جلو دریچه مانعی باشد که هوا به کف سالن بخورد .

دستگاه تنظیم تهویه :

-         برای اینکه بتوان هوای مورد نیاز طیور را از طریق سیستم تهویه سالن تنظیم نموده استفاده از دستگاههای تنظیم تهویه ضرورت کامل دارد .

1- ترموستات 2- هیدروستات

-         ترموستات وهیدروستات عکس هم عمل می کنند در نتیجه دستگاه وانتیلاتور باید با یکی از آنها تنظیم شود .

روش دیگر در عمل تنظیم تهویه :

نصب دریچه های متحرک است در مسیر کانالهای خروج هوا که در موقعی که هوا گرمتر باشد این دریچه ها به بالا کشیده می شود و در موفعی که سردتر باشد به پائین کشیده می شود .

اجزای سیستم تهویه :

1- فن ها 2- میزان هوای ورودی و خروجی 3- دستگاه کنترل .

اجزای فن :

1- پروانه : جابه جایی هوا می کند .

2- موتور : پروانه را به حرکت در می آورد : موتور از سه قسمت تشکیل شده 1- پوسته2- استاتور3- رتور .

3- صافی : 1- جلوگیری می کند از ورود اشیاء به داخل پروانه 2- به عنوان محافظ برای اپراتور .

4- جعبه : اجزا فن در داخل آن قرار می گیرند .

انواع فن : 1-  فن خانگی 2- جت فن 3- وانتیلاتور .

 

انتخاب وانتیلاتور :

1- بر حسب قدرت 2- برحسب میزان هوای مورد نیاز تعیین می شود .

قدرت وانتیلاتور : بستکی به 1- بستگی به هوای مورد نیاز 2- سرو صدای مجاز 3- برداشتن مقاومتها .

نکته : با افزایش فشار قدرت وانتیلاتورها به شدت کاهش می یابد .

سرعت هوا در کانالها باید حداکثر معادل 6 متر در ثانیه باشد

مقاومتهایی که باید بر آنها غلبه کرده : 1- مجموع مقاومتهای مجاری و کانالهایی که در جریان تهویه قرار دارند (بر حسب طول و مقطع آنها)

2- فشار احتمالی معکوس

 

نکاتی که در انتخاب وانتیلاتورها باید توجه کرد :

1- بر حسب مقررات و استانداردهای بین المللی ساخته شده باشد

2- فرسایش و استهلاک شدید و نفوذ پذیری نداشته باشد در مقابل رطوبت و ذرات گرد و خاک کاملا عایق باشد .

3- با جریان متفاوت کار کند .

قدرت و تعداد وانتیلاتورها (فن) :

×7.2m3 تعداد مرغ × وزن مرغ = قدرت وانتیلاتورها

ساعت × هر دو کیلو گرم وزن

(که معمولا قدرت وانتیلاتور ها توسط کارخانه جات سازنده مشخص می شود ) .

7.2 × تعداد مرغ = تعداد وانتیلاتورها

      قدرت وانتیلاتور 

محاسبه سطح دریچه های ورود هوا :
در سالنهای باز : به ازای هرcfm4 از قدرت هواکش یک اینچ  مربع پنجره احتیاج است.
درسالنهای بسته : به ازای هر4cfm از قدرت هواکش یک اینچ 1/25 اینچ مربع پنجره احتیاج است .
اگر دریچه نوری در ورودی دریچه هواکش تعبیه شود این میزان را می توان به 1/50 اینچ مربع رسانه .
سرعت حرکت هوا (در ثانیه) ×هوای مورد نیاز ( برسرعت m3  در ساعت) = محاسبه دریچه های ورودی)                                     3600
محاسبه قدرت تعداد هواکشها
به ازای هر پوند از وزن طیر زنده و هر یک درچه فارنهایت در سالنهای باز 12% فوت مکعب در دقیقه و در سالنهای بسته 2% فوت مکعب در دقیقه ( cfm) هوا محاسبه می شود .
تعداد هواکش در محل سالن = تعداد هواکش
قدرت یکی از هواکشها 
فوت مکعب ر دقیقه ( fcm) = درجه کارایی هواکشها
برق مصرفی ( وات(
  
 

 

نظرات 1 + ارسال نظر
mkiaie59@yahoo.com دوشنبه 12 آذر‌ماه سال 1386 ساعت 10:01 ق.ظ

با تشکر از اطلاعات مفید و مفصلی که راجع به هواکش در وبلاگتون قرار دادید
یک مقدار در تایپ ایراداتی بود که احتمالا ناشی از عجله بوده. اگه مراجع مورد استفاده هم قید بشه بد نیست.
خیلی ممنون

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد