علم و دامپروری

تخصصی دام- دامپزشکی ،طیور و آبزیان و بیماریها ( لطفاْ در رابطه با این وبلاگ با نظراتتون ما رو در نشر علم همراهی کنید.)

علم و دامپروری

تخصصی دام- دامپزشکی ،طیور و آبزیان و بیماریها ( لطفاْ در رابطه با این وبلاگ با نظراتتون ما رو در نشر علم همراهی کنید.)

تعین جنسیت ژنتیکی در شتر مرغ

این روش با استفاده از DNA صورت می گیرد .که مراحل آن در زیر شرح داده می شود :

DNA مشخصه ژنتیک هر موجود زنده است که همه ویژگیهی آن را معین می سازد . هر یک از شتر مرغها DNA یا زنجیره نوکلئوتید خود را دارد که هرگز تغییر نمی یابد ، به این صورت که هر چند شتر مرغها ممکن است در ظاهر شبیه هم باشند اما حتی دو پرنده نیز دارای DNA یکسان نمی باشند . این نکته ، تشخیص از طریق DNA را در نزد پرورش دهندگان دارای اهمیتی فوق العاده می سازد . DNA در سلولهای روی ساختی که کرومزوم نامیده می شود قرار دارد . کرمزومهای جنسی دارای ژنهایی هستند که جنسیت را تعیین می نمایند .

جنس تمام پرندگان از جمله شتر مرغ به وسیله کرمزومهای جنسی معین می گردد . پرندگان نر دارای دو کرمزوم جنسی خاص خود هستند  که Z نامیده می شود . ( ZZ ) ماده ها دارای یک کرمزوم Z و یک کرمزوم W می باشند . (ZW ) هنگامی که پرنده نر اسپرم تولید می کند یک کرمزوم Z در اسپرم قرار می گیرد . اما نقش ماده در هنگام تولید تخم متفاوت است . اگر کرومزوم W در تخم قرار گیرد جنینی که به وجود می آید ( ZW ) ماده خواهد بود . در صورتی که تخم دارای کرمزوم Z باشد ، جنین ( ZZ) نر خواهد بود . در مورد شتر مرغها و تقریباً همه پرندگان بر عکس انسان ، کرمزومهای ماده تعین کننده جنس فرزندان می باشد .

 

 

چهار نوع متفاوت نوکلئوتید در DNA وجود دارد که عبارتند از آدنین ، تیمین ، گوانین و سیتوزین . آدنین همیشه با تیمین و گوانین همیشه با سیتوزین جفت می شود . این دو ترکیب رشته مضاعف مولکول DNA را تشکیل می دهند . تعین جنسیت از طریق دی ان آ در شتر مرغها فقط نیازمند یک قطره خون است که از آن یک نمونه DNA استخراج می شود . پس از طی چندین فرآیند شیمیایی ، یک بر چسب رادیو اکتیو ( به نام پروب 10 ) به زنجیره DNA چسبانده می شود . که به دنبال بندهای DNA در کرمزومهای جنسی گشته و به آن می چسبد . پروب نوع کرومزوم های جنسی ZZ یا ZW ( یعنی نر یا ماده بودن پرنده را تعیین می کند . یکی از بهترین جنبه های تعیین جنسیت از طریق DNA دقت بالای آن است ( 99 درصد) . با این وجود میزان دقت بستگی به جمع آوری و بر چسب زدن صحیح نمونه های خون دارد . تولید کنندگان می توانند نمونه های خون را از پرندگان در هر سنی حتی از جوجه های یک روزه گرفته و نتایج دقیق به دست آورند .  

 

 این مطلب در دسترس است در: 

  ص 9. ماهنامه صنعت خوراک دام، طیور و آبزیان

ماهنامه کشاورزی

سال هفتم، شماره 41، بهمن و اسفند 1388

نظرات 2 + ارسال نظر
نصراله شرفی پور دوشنبه 20 اسفند‌ماه سال 1386 ساعت 04:45 ب.ظ

حجم مطالبتون خیلی خیلی کمه . لطفا حجم مطالبو زیاد کنید. ممنون.

مهسا سه‌شنبه 5 آبان‌ماه سال 1388 ساعت 07:42 ب.ظ

حجم مطالبتون خیلی خوبه....لطفا به کارتون ادامه بدین....

پازگزار از لطفتون

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد